Consiliul Judetean Hunedoara a alocat peste 500 de mii de lei pentru realizarea a trei catarge suport, marcând astfel Centenarul Marii Uniri. Numai cã niciunul dintre catargele realizate pe bani multi nu va fi realizat în Valea Jiului.
“În expunerea de motive a proiectului de hotãrâre, am remarcat faptul cã se doreste amplasarea acestor trei catarge în trei puncte strategice din judetul Hunedoara. Stati linistiti, niciunul nu va fi în Valea Jiului. Valea Jiului nu este un punct strategic din punctul de vedere al Consiliului Judetean, mai mult, s-a discutat în plenul consiliului despre aceste costuri uriase, de 524 mii lei pentru cele trei catarge. Municipiul Petrosani sau orasul Aninoasa au primit mai putini bani la rectificarea bugetarã. Nu am ceva împotriva marcãrii Centenarului, dar mi-ar fi plãcut ca de acesti bani sã facem 14 catarge, pentru cele 7 municipii si 7 orase pe care le avem”, a spus Adrian David, prim-vicepresedinte PNL Hunedoara.
Cele trei catarge ar urma sã fie realizate în Brad, Simeria si Orãstie, “trei puncte cheie”, asa cum mentioneazã documentele CJH.
“Obiectivul general urmãrit în cazul realizãrii obiectivului de investitii „Confectionare si montare  3 catarge-suport  aniversare 100 ani de la Marea Unire” este marcarea evenimentului privind împlinirea a o sutã de ani de la Marea Unire, prin edificarea unor simboluri care sã aminteascã în timp aceastã bornã temporalã a istoriei României. În trei puncte cheie de pe teritoriul judetului Hunedoara vor fi ridicate catarge-suport pentru bannere care vor promova optic  simbolurile nationale,  cele ale judetului Hunedoara, precum si logo-ul oficial Centenar 100”, aratã oficialii Consiliului Judetean.
În replicã, oficialii Consiliului Judetean Hunedoara spun cã si în Valea Jiului va fi realizat un catarg, însã, de un investitor privat.
“O sã facem si în Valea Jiului. Noi suplimentãm în iunie cu un catarg si în Valea Jiului. A explicat Andronache (n.r. vicepresedintele CJ Hunedoara) si în sedinta de Consiliu. În valea Jiului s-a angajat sã se facã din fonduri private de cãtre Emil Pãrãu. El va face acest catarg. Si sã nu ne amestecãm unii cu altii în aceastã problemã”, a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH.
Catargele-suport vor trebui sã aibã o vizibilitate si o prezentã relevantã în peisaj, astfel încât sã fie vãzute cu usurintã de la distantã.În acest scop, pentru a-si îndeplini rolul destinat, înãltimea fiecãrui catarg trebuie sã fie egalã sau mai mare de 24 metri. Totodatã materialul din care se confectioneazã trebuie sã reziste în timp si sã aibã un aspect premium, în acest caz o structurã metalicã fiind cea mai potrivitã pentru confectionarea lor. Vizibilitate  si identificare bannere/simboluri ce se vor amplasa pe catargele suport de la minim 1,5 km.