Când trecem pe lângã oamenii cu care ne intersectãm pe strãzi, nu stim întotdeauna cât de mult se strãduiesc unii dintre ei pentru lumea în care trãim. Descoperind eforturile acestor oameni întelegem mult mai bine dimensiunea umanitãtii si modul în care aceasta se manifestã proponderent în mod necunoscut. La urmãtoarea editie a campaniei „Premiantii fãrã premii” vã invitãm sã cunoastem o doamnã, pe Valeria Popescu, care si-a asumat, de mai bine de douã decenii, rolul de professor, pãrinte, bucãtar si prieten al copiilor necãjiti. De 20 de ani pune masa zilnic pentru o sutã de copii, îi ajutã la teme, îi învatã sã învete, îi ajutã sã trãiascã fãrã parintii plecati departe de casã si nu-i lasã sã uite cã sunt copii si cã sunt iubiti.
În documentarea acestei editii am apelat chiar la ajutorul viitoarei premiante si primele gânduri pe care le-am primit au fost acestea: „Mi-am bucurat pãrintii cu nasterea mea într-o zi geroasã de fãurar, în satul Râu Bãrbat, judetul Hunedoara, sat pe care l-am iubit si-l iubesc. La liceul Decebal din Deva, pe lângã o puternicã pregãtire, oferitã de profesori dãruiti, adolescenta de atunci a încãrcat câteva vagoane de sperante, vise si iluzii. Universitatea Timisoara, Facultatea de Filologie ne-a dãruit setea de poezie, literaturã, filozofie, dar mai ales dorintã si priceperea de a deveni buni profesori. Am intrat în viata de profesor cu dorinta de a schimba lumea prin mine si prin elevii mei. Ucenicia am început-o în comuna Scornicesti, judetul Olt. Din 1976 si pânã în anul 2008 mi-am depus strãdania si dragostea pentru copii si meserie la Scoala Generalã Numãrul 5 Petrila. Au fost ani frumosi, plini de împliniri, de satisfactii si bucurii, acestea primindu-le în special de la elevi. Pensionarea nu m-a putut despãrti de dragostea mea – copiii, asa cã am continuat pânã astãzi fiind voluntar la Salvati Copiii”.
Activitatea de presedinte la Salvati Copiii Filiala Hunedoara a început-o în anul 1998. Voluntariatul la Salvati Copiii, în calitate de presedinte, a însemnat pentru domnia sa o Viatã, o viatã trãitã timp de 20 ani. În acesti 20 de ani a respectat si aplicat valorile Organizatiei Salvati Copiii. S-a pus în slujba unor standarde înalte de onestitate personalã si comportament având grijã de propria reputatie si mai ales de reputatia Organizatiei Salvati Copiii si am actionat întotdeauna pentru interesul superior al copilului. Ca presedinte de filialã a avut alãturi de ea oameni inimosi – sponsori, voluntari, angajati, specialisti care s-au implicat în programele Salvati Copiii Filiala Hunedoara. Datoritã acestor Oameni si echipei Salvati Copiii a reusit înfiinteze si sã dezvolte filiala Hunedoara. Programele Filialei Hunedoara sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebitã cãtre cei mai vulnerabili – copiii din comunitãtile dezavantajate, copiii – victime ale violentei, exploatãrii prin muncã sau traficului de persoane, copiii lipsiti de protectie parentalã, copiii afectati de migratie etc. – si ale cãror drepturi sunt încãlcate sau ignorate.
Centrul de zi din Petrila a demarat în anul 1999 cu scopul de a oferi sprijin copiilor proveniti din familii aflate în dificultate, copii aflati în risc de abandon scolar, a fost primul centru de acest fel al Organizatiei Salvati Copiii, iar filiala Hunedoara a fost prima organizatie din judet care s-a acreditat în activitãti cu copiii. „Dacã obiectivul nostru este prevenirea abandonului scolar, dupã 18 ani de activitate, ne mândrim cu peste 330 de premianti, 70 de absolventi cu studii medii si 25 absolventi de studii superioare din rândul copiilor proveniti din familii aflate în dificultate”, ne-a spus doamna Valeria Popescu.
În acesti ani, circa 1.600 de copii, apartinând unui numãr de 800 de familii, au primit sprijinul Organizatiei Salvati Copiii – Centrul de zi, prin activitãti educative, psiho-sociale activitãti de întrajutorare materialã (o masã caldã zilnic, pachete cu alimente, îmbrãcãminte, încãltãminte, rechizite scolare). S-a pornit de la oferirea sprijinului pentru 17 familii aflate într-o situatie gravã: fãrã venituri, cu probleme grave de igienã (pãduchi, scabie), relatii tensionate si violentã în familie, situatie scolarã foarte slabã – corigente, repetentii. În fiecare an a crescut numãrul beneficiarilor, în medie 100 de copii si 50 de familii beneficiazã de sprijinul centrului. „În toti acesti ani a fost greu? A fost usor? Viata e grea? E usoarã? Viatã este minunatã! Am spus cã cei 20 de ani de voluntariat la Salvati Copiii au însemnat o viatã. Deci ati primit rãspunsul”, a conchis doamna Popescu. Pentru toate eforturile depuse de a salva, îndruma si ajuta tinerele vieti am ales s-o invitãm pentru a o cunoaste mai bine. Sâmbãtã, 02 Iunie 2018, ora 11.00, doamna Valeria Popescu vine sã o întâlnim. Aveti ocazia s-o priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã pentru strãdaniile pe care le face de a recupera si pune în valoare vietile tinerilor greu încercati de soartã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori, venind în Piata Victoriei, din Centrul Devei.
Dan Terteci