“Pentru mine nu a fost o pedeapsã faptul cã am debutat la Petrosani. A fost o alegere: a trebuit sã aleg între Petrosani si Resita. Am ales Petrosani pentru cã venit în locul unde se scot cãrbunii. Cãrbunii dau cãldurã, cãrbunii dau luminã. Era întuneric aici, dar tot aici se scotea material primã care dãdea, dã si vã mai da cãldurã si luminã. Aici am descoperit prietenia,  la 21 de ani, dupã armatã” – este o parte  a discursului lui Claudiu Bleont.
Magda Catone, Emilia Popescu, Claudiu Bleont, Florin Plaur, Marius Stãnescu sunt noii cetãteni de onoare ai municipiului Petrosani. Marile lor realizãri artistice în teatru si cinema au avut ca punct astral de lansare, în anii tineretii, scena teatrului din Petrosani.
Marius Stãnescu – cu originile la Petrosani
Actorul Marius Stãnescu s-a nãscut în Petrosani si a absolvit Liceul de Informaticã din municipiul nostru. Petrosãneanul  Marius Stãnescu a absolvit UNATC Bucuresti în anul 1993, la clasa profesorului Alexandru Repan.
“Pentru mine o mare surprizã si o mare onoare titlul de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani”, a spus Marius Stãnescu, actor ale cãrui origini sunt petrosãnene. Marius Stãnescu este membru al trupei de teatru Odeon din Bucuresti. Actorul Marius Stãnescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national pentru Merit în grad de Cavaler, alãturi de alti actori, pentru “devotamentul si harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac si jumãtate de existentã a Teatrului National din Bucuresti”.


Petrosaniul, în detrimentul Resitei
Prieteniile legate de actori si cei din Petrosani au înfruntat anii si distanta. Actorul Claudiu Bleont si aminteste, cu plãcere, cã a ales teatrul din Petrosani în detrimentul celui de la Resita. Stia, la 21 de ani, cã aici se produce cãrbunele si a ales sã vinã sã îsi facã stagiatura într-o zonã minereascã.\
“Pentru mine nu a fost o pedeapsã faptul cã am debutat la Petrosani. A fost o alegere: a trebuit sã aleg între Petrosani si Resita. Am ales Petrosani pentru cã venit în locul unde se scot cãrbunii. Cãrbunii dau cãldurã, cãrbunii dau luminã. Era întuneric aici, dar tot aici se scotea material primã care dãdea, dã si vã mai da cãldurã si luminã. Aici am descoperit prietenia, la 21 de ani, dupã armatã. Am crescut prin cei 7 ani petrecuti aici în matca familiei Barbu, care ne-au fost frate, sorã, duhovnic, inspirator. Am învãtat de la ei. Foarte mult a contat Petrosaniul în ceea ce eu am devenit. Ultimã îmbrãtisare, aici în Petrosani, de “la revedere” am avut-o de la doamna Stãnescu în 17 decembrie. Esential este unde îti sunt prietenii. Nu conteazã ce fel de teatru faci, ci sã ai locul tãu unde îti trãiesti prietenia”, a spus actorul Claudiu Bleont.  Claudiu Bleont a fost angajat al Teatrului din Petrosani în perioada 1983-1990.


Emilia Popescu – actritã profesionistã când a venit la Petrosani
Toti actorii au un numitor comun. Mihai Barbu, consilier local, fost cadru didactic. În acei ani, Mihai Barbu le-a fost aproape actorilor. Asa a rãmas si astãzi. Prietenia dintre ei a dãinuit peste timp.
“Am fost foarte surprinsã de acest gest. Lumina noastrã în acele timpuri destul de înfrigurate a fost Mihai Barbu si doamna mea directoare, doamna Stãnescu. A fost un director care ne-a lãsat sã mergem la Bucuresti”, a spus Emilia Popescu.
Emilia Popescu debutase, deja, în cinematografie, când se prezentase la post, în Petrosani. Pe scena din Petrosani a debutat ca actrita profesionistã.  Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul  de Artã Teatralã si Cinematograficã “I.L. Caragiale” din Bucuresti, clasa profesorilor Olga Tudorache si Florim Zamfirescu. Dupã absolvirea facultãtii a fost repartizatã la Teatrul de stat “Valea Jiului.


Magda Catone – debut la Petrosani
“Mihai Barbu este primul „vinovat” pentru faptul cã sunt cetãtean de onoare de si de faptul cã m-a scos dintr-un adânc al amintirilor frumoase si mi-a pus pe tapet acest frumos titlu de cetãtean de onoare”, a spus Magda Catone.
Magda Catone a ales, ca loc al debutului absolut în meserie, teatrul din Petrosani la îndemnul  sotului sãu, Serban Ionescu, care a fost ani de-a rândul un cetãtean al Vãii. Azi, Magda Catone este actritã la Teatrul National “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti.
Tot Magda Catone, a primit din partea Primãriei si Consiliului Local al municipiului Petrosani  distinctia de cetãtean de onoare post-mortem  acordatã actorului Serban Ionescu. Municipalitatea de la Petrosani a acordat aceastã distinctie cu ocazia aniversãrii a 70 de ani de teatru în localitate. Actiunile fac parte din Gala Teatrului Dramatic ID Sîrbu.
“Mã întorc aici, cu sufletul deschis. Este o ocazie cu care sunt invitatã sã primesc titlul de cetãtean de onoare post-mortem pentru Serban Ionescu, sotul meu, care a muncit aici acum vreo 40 si ceva de ani, si ca mine, si-a fãcut cum ziceam noi penitenta dulce. Acum se transformã într-o formã de onorare a acestei etape pe care o bifãm”,  a spus actrita Magda Catone, la Petrosani.


Serban Ionescu – cetãtean de onoare post-mortem
70 de ani se împlinesc anul acesta de când teatrul din Petrosani a fost dat în folosintã. Pentru a marca acest eveniment, autoritãtile locale de la Petrosani cautã sã îi omagieze pe cei care au debutat sau jucat pe scena de la Petrosani. Una dintre aceste personalitãti este regretatul actor Serban Ionescu, care a fost declarat, post – mortem, cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.
“Pentru noi este o onoare sã fim prezenti si sã asistãm la un eveniment cultural de mare valoare. Începe astãzi, cu acest moment de înmânare a titlului de cetãtean de onoare post-mortem lui Serban Ionescu. Intentia noastrã este cã acest cinematograf sã îi poarte numele, cu atât mai mult, cu cât Petrosaniul este legat de Serban Ionescu”,  a tinut sã precizeze Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Marea actritã a teatrului românesc, Magda Catone, a primit din partea Primãriei si Consiliului Local al municipiului Petrosani distinctia de cetãtean de onoare post-mortem acordatã actorului Serban Ionescu. 
“Mã întorc aici, cu sufletul deschis. Este o ocazie cu care sunt invitatã sã primesc titlul de cetãtean de onoare post-mortem pentru Serban Ionescu, sotul meu, care a muncit aici acum vreo 40 si ceva de ani, si ca mine, si-a fãcut cum ziceam noi penitenta dulce. Acum se transformã într-o formã de onorare a acestei etape pe care o bifãm”, a spus actrita Magda Catone, la Petrosani. Nãscut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Serban Ionescu s-a stins din viatã în 21 noiembrie 2012, dupã o cumplitã suferintã. Reputatul actor  a avut mai multe reprezentantii pe scena teatrului din Petrosani. Pentru comunitatea  din Petrosani este un moment cultural de mare anvergurã. Actorii de renume au debutat pe scândura teatrului dramatic ID Sîrbu. “Este un moment important în viata culturalã a comunitãtii noastre faptul cã la Petrosani existã acest teatru. Este un mare câstig, iar dacã acum  30-35 de ani, venirea dumneavoastrã aici a fost o “pedeapsã”, astãzi este o onoare pentru noi sã vã avem alãturi si suntem mândri cã oameni ca  dumneavoastrã si-au început activitatea la Petrosani”, le-a spus  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, actorilor cãrora le-a conferit titlul de cetãtean de onoare.  Magda Catone si Claudiu Bleont au încântat publicul petrosãnean cu piesa “Un bãrbat si mai multe femei”. Scena Cinematografului Victoria din Petrosani a devenit locul în care Magda Catone si Claudiu Bleont au jucat piesa de teatru care i-a consacrat si despre care spun cã a devenit „actul lor de identitate”.
Monika BACIU