Mai multi reprezentanti ai organizatiilor non-profit, ori ai administratiilor publice locale din Valea Jiului au fost invitati la un workshop care îi vizeazã pe bãtrânii fãrã ajutor.
Totul a devenit o necesitate, mai ales dupã ce tinerii au plecat în strãinãtate, iar cei de la Caritas, care deja se ocupã de 50 de oameni în vârstã pe care, cu fonduri foarte putine, îi ajutã la domiciliu, vor sã facã o situatie exactã, iar apoi sã actioneze.
„Toti stim cã populatia îmbãtrâneste, tinerii pleacã sã lucreze în strãinãtate, de multe ori sã îngrijeascã acolo bãtrâni, iar ai nostri rãmân acasã, singuri si nu sunt pregãtite institutiile actuale pentru a acorda îngrijirea necesarã. Sunt situatii în care bãtrânii sunt gãsiti în stadii foarte proaste, dupã ce îi internãm la spital, nu existã o institutie care sã îi preia”, spune Georg Peter, reprezentantul organizatiei Caritas Alba Iulia, care a venit la Petrosani sã facã cartografierea exactã a situatiei.
Cei de la Caritas spun cã acum este momentul sã actioneze si asta, pentru cã legea o impune. Din pãcate, însã, desi se stie exact care sunt obligatiile fiecãruia, administratiile locale pot si fac prea putin. „În legislatia actualã este foarte clar cã problematica vârstnicilor si responsabilitatea este a autoritãtilor publice locale. Ele trebuie sã asigure îngrijirea persoanelor vârstnice. Numai cã, legislatia este în asa fel încât le garanteazã oamenilor bãtrâni acest drept, autoritatea publicã trebuie sã li-l asigure, dar dacã nu o face, n-are nicio consecintã. Si noi credem cã aceasta este o problemã”, a mai adãugat Georg Peter.
La întâlnirea de la Petrosani au venit câtiva reprezentanti ai primãriilor, însã, nu toti, iar cei de la Caritas Petrosani spun cã lucrurile trebuie transate clar. Asta, pentru cã degeaba primarii asfalteazã si fac scoli, dacã pe viitor nu mai are cine sã le foloseascã.
„Noi avem probleme de finantare în Valea Jiului si ne gândim destul de serios sã vedem care este sustenabilitatea. Nu putem sã sustinem doar noi acest serviciu. Considerãm cã este unul de utilitate publicã si trebuie sã ne decidem, la nivel de comunitate, dacã problematica vârstnicilor singuri este o prioritate pentru noi. Dacã nu, noi nu vom merge acolo unde nu suntem chemati. Dacã, însã, considerã util un astfel de serviciu, noi venim cu mare drag”, a adãugat si Alexandru Kelemen, reprezentantul Caritas  din Petrosani. Aproape 50 de bãtrâni sunt îngrijiti cu voluntarii de la Caritas, însã, la ei ajung si asistenti medical, calificati, care le verificã sãnãtatea. Ceilalti, le fac cumpãrãturile, le plãtesc facturile si, uneori, sunt singurii cu care acestia schimbã o vorbã timp de o sãptãmânã.
Diana Mitrache