Au început, încã din week-end-ul trecut, manifestãrile dedicate celor 7 decenii de la primele reprezentatii pe scena teatrului din Petrosani.  Totul a pornit de la casa lui I.D Sîrbu din Petrila, acolo unde s-au adunat mai multi actori si voluntari, ce s-au costumat în tricouri dedicate evenimentului si au mãrsãluit spre Petrosani, purtând chipul lui Sîrbu.
Marsul s-a desfãsurat prin Petrila, a trecut pe la mina care tocmai s-a închis si apoi, la Petrosani, în sala Artelier a avut loc o reprezentatie non-verbalã. De altfel, pe tot parcursul marsului, actorii si voluntarii au purtat pancarte pe care erau înscrisuri de-ale lui I.D.Sîrbu, realizate de artistul Ion Barbu.
Prima piesã care s-a jucat pe scenã le-a apartinut lui Claudiu Blont si Magdei Catone, iar la teatru, manifestãrile s-au deschis cu Shakespeare, „Visul unei nopti de varã”, având-o pe scenã pe actrita Bianca Holobut, care a jucat la Petrosani, acasã. A fost o searã în care sala a râs, a aplaudat si rãmas mutã, la reprezentatia ineditã a trupei Teatrului ”Nicolae Manea” din Turda, în regia lui Muriel Manea Jakab. Excelentã reprezentatie, costumele fenomenale si muzica, una live, creatã de actori, cu ajutorul palmelor, a picioarelor ori cu  bucãti de lemn si ceramicã, au dat un crescendo uluitor, unor faze ce au tinut publicul cu sufletul la gurã. La fel de simbolice au fost si luminile, iar, la scenã deschisã, actrita Bianca Holobut a fost apreciatã de publicul de acasã.
Diana Mitrache