CEH, un subiect delicat pentru ministrul Energiei Anton Anton

Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost prezent în Parlament la “Ora Guvernului”. A fost interpelat cu privire la declaratiile sale în care spunea cã va sprijini investitiile din sectorul minier.
La audierea din luna ianuarie, ministrul Anton Anton a promis relansarea mineritului românesc si mentinerea productiei de huilã. A spus cã va veni cu un plan si cu o strategie pe termen lung pentru a nu pune în pericol sistemul energetic national.
”Când aveti de gând sã ne prezentati un astfel de plan? Si nu vã cer un plan de închideri de mine, ci planul acela despre care vorbeati dvs. pentru a relansa industria cãrbunelui. Aveti asa ceva? Între timp, mor oameni în mine. Vrem sã aflãm cauzele accidentelor mortale din Valea Jiului care au avut loc anul trecut. Puteti sã ne spuneti ce s-a întâmplat sau asteptati rezultatele unei comisii fantomã? 5 mineri au murit în Valea Jiului din cauza conditiilor inumane în care se lucreazã în aceste mine, care nu au mai vãzut investitii din anii 80!”, a spus deputata USR Cristina Prunã în plenul Camerei Deputatilor.
Ministrul nu a avut niciun rãspuns legat de acest subiect. A trecut pe lângã subiect. Nici mãcar un cuvânt nu a spus ministrul despre mineritul din Valea Jiului. Subiectul a fost ignorat cu desãvârsire.
În schimb, ministrul a precizat cã România detine un mix energetic puternic prin care poate exporta energie electricã în regiune. Ministrul a mai fãcut referire si la faptul cã situatiile financiare ale mai multor companii s-au ameliorat. Nu este cazul Complexului Energetic Hunedoara.
„În acest sens, sã ne amintim cum stãteau lucrurile în unele companii energetice de stat în 2016: Hidroelectrica era în insolventã, Complexul Energetic Oltenia înregistra pierderi de circa 1,9  miliarde lei, Complexul Energetic Hunedoara tot în insolventã, ELCEN în aceeasi situatie. Acela a fost anul în care ciclul nuclear integrat s-a blocat, iar Regia Autonomã pentru Activitãti Nucleare se gãsea într-o situatie criticã. Sã ne uitãm la cum au evoluat lucrurile de atunci pânã acum. Pentru o parte din producãtori, în urma politicilor guvernamentale si a schimbãrii viziunii de management sectorial, situatia economicã a companiilor s-a îmbunãtãtit semnificativ. Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pentru prima datã profit de când functioneazã – de circa 220 milioane lei, Hidroelectrica  de 1,6 miliarde lei, Nuclearelectrica de circa 340 milioane lei. La ELCEN, desi compania este în continuare în insolventã, anul trecut a fost unul pe profit de circa 45 milioane lei. Mai sunt încã situatii pe care nu am reusit sã le îndreptãm si pentru care se fac în continuare eforturi: la Complexul Energetic Hunedoara, la CNU”, a apreciat Anton Anton.
Monika BACIU

Advertisements

7 comentarii la „CEH, un subiect delicat pentru ministrul Energiei Anton Anton

 • 15 mai 2018 la 19:14
  Permalink

  Daca s-ar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan atunci ar fi rentabila huila din valea jiului (Complexul Energetic Hunedoara) !

 • 16 mai 2018 la 07:02
  Permalink

  Cred ca nu mai este nevoie de nici un raspuns, ocolind problema raspunsul a fost dat…..mai mult decat atat , a fost amintit ca gorjenii au profit pentru prima data de la infiintare, deci concluziile le putem trage si singuri, CNH-ul sa descurce singur, din pacate nu are cu ce si mai ales cu cine !

 • 16 mai 2018 la 08:29
  Permalink

  Soarta C.N.H. si a Vaii Jiului a fost gandita si pecetluita de mult … numai un naiv mai poate spera ca lucrurile se vor mai indrepta vreodata in aceasta zona … urmam calea Hunedoarei si al Calanului … poate ca pana la urma in tot raul va fi si ceva bun, cel putin sa se acorde o ordonanta pentru toata lumea, la liber nu preferential.

 • 16 mai 2018 la 08:31
  Permalink

  Soarta C.E.H. si a Vaii Jiului a fost gandita si pecetluita de mult … numai un naiv mai poate spera ca lucrurile se vor mai indrepta vreodata in aceasta zona … urmam calea Hunedoarei si al Calanului … poate ca pana la urma in tot raul va fi si ceva bun, cel putin sa se acorde o ordonanta pentru toata lumea, la liber nu preferential.

 • 16 mai 2018 la 10:20
  Permalink

  Asta cu ordonanta ai zis-o si tu ca ala cu investitiile….

 • 16 mai 2018 la 16:00
  Permalink

  nu cred ca-si mai permite vre-un ministru sa mai umble la bugetul statului sa subventioneze mineritul

 • 17 mai 2018 la 00:09
  Permalink

  tocmai de aceea nunai sunt bani ptr a subventiona mineritul aici ai gandit bine ma cam mir cum ai reusit sa-ti dai seana dar esti pe calea ceea bunaaaa

Comentariile sunt închise.