În problema termoficãrii, Ministerul Energiei îi rãspunde senatorului Cristian Resmeritã

Ministerul Energiei îi rãspunde senatorului Cristian Resmeritã în problematica termoficãrii din Valea Jiului.  Cea mai mare parte a  creantelor nerecuperate si înscrise la masa credalã provin din datoriile istorice, contabilizate înainte de înfiintarea Societãtii Complexul Energetic Hunedoara. Societatea energeticã are de recuperat zeci de milioane de lei de la societãtile de  termoficare din Valea Jiului, iar în acest sens s-a înscris la masa crdalã.
“În iarna 2017-2018, Societatea Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrale Paroseni a mai furnizat agent termic cãtre populatie doar pentru abonatii racordati la sistemul centralizat din municipiul Petrosani, prin intermediul SC Termoficare SA Petrosani, celelalte  localitãti ale Vãii Jiului (Lupeni, Vulcan si Aninoasa) sistând furnizarea agentului termic în sistem centralizat pentru încãlzire si apã caldã. Sistarea furnizãrii a fost decizia autoritãtilor locale din respectivele localitãti, în urma intrãrii în procedurã de insolventã/lichidare a operatorilor prestatori ai serviciului de  distributie”, aratã Ministerul Energiei.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara si-au luat si mãsuri de sigurantã la momentul la care s-a decis reluarea furnizãrii agentului termic. Numai cã doar municipalitatea de la Petrosani a solicitat agent termic si pentru abonatii casnici.

“Pentru a putea asigura încãlzirea populatiei si a institutiilor publice (spitale, scoli, grãdinite) racordate la sistemul centralizat de termoficare, începând cu iarna 2016-2017 s-a luat decizia ca furnizarea agentului termic sã se facã în baza unor comenzi lunare de livrare. Conditiile în care trebuia  realizatã începerea furnizãrii agentului termic, derularea livrãrilor pentru întreaga perioadã de iarnã si termenii privind plata serviciului au fost agreate prin conventii asumate de cãtre S CEH SA, Primãriile Petrosani si Vulcan si operatorul de distributie desemnat de cãtre UAT (Societatea Comercialã Termoficare SA Petrosani si Societatea Pregoterm Vulcan SA). Acest mod de livrare a agentului termic a fost gândit ca o mãsurã în vederea îmbunãtãtirii gradului de colectare a creantelor, si  totodatã, ca instrument de legitimizare a deciziei de întrerupere a furnizãrii  agentului termic în eventualitatea unui nivel nesatisfãcãtor al încasãrilor, fãrã obligativitatea de a parcurge etape preliminare (limitarea  parametrilor din punct de vedere tehnic) ca în situatia contractelor de furnizare”, mai aratã ministerul.
De la un grad de încasare a facturilor de peste 94% s-a ajuns la un grad de încasare de sub 50%. Astfel, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au luat decizia de a sista furnizarea agentului termic la data de 1 aprilie.
“În ceea ce priveste municipiul Petrosani, facem precizarea cã la sfârsitul lunii februarie 2018, gradul de încasare în iarna 2017-2018 se situa la un nivel de cca. 94.35%, fapt care a  determinat decizia de acceptare a comenzii de furnizare a energiei termice pentru luna martie 2018. Gradul de încasare a fost  calculat ca raport între încasãrile perioadei si  facturile emise si scadente aferent perioadei, cu  precizarea cã scadenta facturii este de 30 zile de la emitere. În conditiile în care au devenit scadente facturile lunii ianuarie si ulterior  februarie, din analiza efectuatã la nivel de societate, s-a constatat cã gradul de încasare s-a redus la cca. 50%/ Având în vedere faptul cã valoarea încasãrilor fiind depãsitã de  valoarea facturilor devenite scadente, SE Paroseni a luat decizia de a refuza onorarea comenzii de furnizare agent termic pentru luna aprilie 2018 si de a sista furnizarea energiei termice cãtre SC Termoficare SA Petrosani si implicit cãtre toti ceilalti consumatori din Valea Jiului, începând cu data de  1 aprilie 2018. Cele 62 de milioane la care se face referire în interpelare reprezintã datoria totalã pe care o înregistreazã revânzãtorul SC Termoficare SA Petrosani, datorie din care 57,1  milioane o reprezintã suma înscrisã la masa credalã. Pentru iarna 2017-2018, datoria scadentã la nivelul acestui revânzãtor este de 1.407.785,54 lei, fiind  constituitã din factura lunii februarie 2018 si o parte din factura lunii ianuarie 2018”, mai aratã ministerul în rãspunsul oferit senatorului Cristian Resmeritã.
În prezent, în Municipiului Petrosani, totalul  apartamentelor bransate este în numãr de 2.265 (reprezentând circa 17% din capacitatea ei), la care se adaugã 33 gospodãrii  individuale, 11 institutii publice si 187 agenti economici.
Monika BACIU

Advertisements

3 comentarii la „În problema termoficãrii, Ministerul Energiei îi rãspunde senatorului Cristian Resmeritã

 • 9 mai 2018 la 19:20
  Permalink

  Hai sa ne facem ca lucram ! Daca s-ar vrea ca Termoficarea in valea jiului sa fie rentabila atunci s-ar accesa fonduri europene nerambursabile pentru schimbarea tevilor de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor . Se vorbeste in presa ca sa inclus valea jiului de catre Comisia Europeana intr-un proiect de fonduri europene numai ca guvernul PSD – ALDE (platiti regeste din bani nostri publici) trebuie sa faca aceste proiecte pentru valea jiului .

 • 9 mai 2018 la 20:57
  Permalink

  inca o data resmerita dovedeste ca e neinformat si superficial…..

 • 10 mai 2018 la 07:17
  Permalink

  In ciclul fa-te ca lucrezi Razmerita spera sa trezeasca interesul pentru inca un mandat.Nici o sansa, nu a facut nimic pentru Valea Jiului, ba dimpotriva a fost partas alaturi de Olguta la nenorocirea pensionarilor mineri si nu numai !

Comentariile sunt închise.