Nu mai putin de 70 de ani împlineste scoala superioarã de la Petrosani. Întreg campusul va fi în  sãrbãtoare cu acest prilej, pentru cã de 7 decenii, inginerii mineri, si nu numai, sunt perfectionati aici, dupã ce totul s-a desprins din Politehnica Bucuresti.
Rectorul institutiei ne explicã, pe scurt, cum a ajuns Petrosaniul un centru universitar, în centrul României.
„Totul a început în 1948, când printr-o hotãrâre de guvern s-a înfiintat Institutul Cãrbunelui la Petrosani. Pânã în 48, fiinta o facultate de mine la Universitatea Politehnicã Bucuresti si o facultate de mine la Timisoara, din 1920. Toti studentii au fost transferati atunci de la Bucuresti la Petrosani si mai fiinta facultatea de la Timisoara si o sectie de ingineri pentru minereuri la Brad. În 1957, învãtãmântul superior minier s-a transferat la Petrosani, nemaifunctionând nici la Brad, nici la Timisoara, nici la Bucuresti. Acestea au arãtat importanta Vãii Jiului si a Petrosaniului, implicit a Universitãtii, în contextul national si international, arãtând faptul cã, prin pozitia sa relativ centralã, Universitatea din Petrosani era undeva la distante egale de Bucovina, Maramures, de Dobrogea sau de Banat, asa încât toate resursele minerale din România puteau sã îsi trimitã aici specialistii”, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Ministrul Educatiei Nationale Valentin Popa vine joi la Petrosani, la ceremoniile ce au loc aici, iar alãturi de oficiali din ministerul de resort sunt si profesori universitari din tarã, ca si de peste hotare.

„Avem onoarea si plãcerea ca la aceastã manifestare sã participe ministrul Educatiei Nationale, secretarul de stat cu probleme de învãtãmânt superior, avem promisiuni si din partea presedintelui Comisiei de Învãtãmânt din Senat, domnul Liviu Pop, dar si prefectul si presedintele Consiliului Judetean, parlamentari, rectori, sau prorectori din universitãtile din România si reprezentanti din 6 universitãti din strãinãtate”, a adãugat Rectorul Universitãtii.
Scoala superioarã de la Petrosani nu mai calificã acum doar ingineri pentru minerit, desi de aici a pornit totul, iar rectorul institutiei spune cã se adapteazã din mers noilor tendinte de pe piatã. „Pe lângã disciplinele si specializãrile traditionale, dupã 1990, dar mai ales în ultimii ani, am cãutat ca, prin parteneriate cu mediul de afaceri, sã ne adaptãm, prin specializãrile nou-create, la cerintele pietei de muncã. De semenea, am încheiat, în fiecare an, parteneriate cu noi si noi firme si companii, care preiau studentii nostri, fac practicã la ei si, la final, fie cã au sansa sã facã proiectul de diplomã si sã fie angajati la aceste firme, fie au sansa sã  plece la firme cu activitãti similare”, a conchis profesorul universitar Sorin Radu.
Sunt 70 de ani de când Universitatea din Petrosani a calificat ingineri, economisti si specialisti în diverse domenii de actualitate, iar manifestãrile dedicate acestui eveniment încep de joi, în campusul care, la început functiona undeva în spatele gãrii CFR din Petrosani.
Diana Mitrache