Sunt peste 5.600 de voluntari, iar o parte dintre ei locuiesc în Petrosani. Vorbim despre cei care cred cã pot salva vieti si chiar o fac, pentru cã, la cursurile de la Crucea Rosie au învãtat cum se face.
Am gãsit, la fiecare manifestare de acest fel, tineri bucurosi cã au învãtat ceva, iar unii chiar au mãrturisit cã, au avut ocazia sã si aplice ceea ce stiu, în situatii-limitã. Se întâlnesc mereu, iar la finele fiecãrei sãptãmâni, la sediul din Petrosani, sau chiar în zonele de agrement, cum este cea de la Brãdet, fac demonstratii.
„Nu stii niciodatã când, cu cunostintele tale, poti salva un om. Avem cursuri de pregãtire si instruire periodice si elevii de liceu ne sunt mai mereu alãturi. Organizãm si întreceri si îi educãm asa încât sã înteleagã cã pot fi de folos”, a spus Felicia Vitan, presedinta Crucii Rosii Petrosani. Ziua Mondialã a Crucii Rosii se sãrbãtoreste în fiecare an pe data de 8 mai, datã la care în 1828 s-a nãscut elvetianul Henry Dunant, pãrintele miscãrii umanitare internationale.
În 1859, el era martor al luptei de la Solferino, dintre trupele franceze si cele austriece. Pe front, erau prea multe victime si mult prea putini medici care sã ofere îngrijiri. De aceea, în 1862, afaceristul filantrop a fondat Comitetul international al asociatiilor de ajutorare pentru îngrijirea rãnitilor, care ulterior a devenit Comitetul international al Crucii Rosii. În 1901, Henry Dunant devenea cel dintâi laureat al premiului Nobel pentru Pace, iar misiunea sa continuã si azi.
Diana Mitrache