Fatada Universitãtii Petrosani a fost luminatã. Simbolurile institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului au fost proiectate pe fatada clãdirii.
Totul face parte din actiunile dedicate aniversãrii a 70 de ani de învãtãmânt superior la Petrosani. activitãtile vor continua si sãptãmâna viitoare, atunci când la Petrosani sunt asteptati si oficiali ai Ministerului Educatiei. „Va fi un eveniment important aniversarea a 70 de ani de învãtãmânt superior la Petrosani. Am fãcut o proiectie laser în care s-au gãsit toate siglele importante ale Universitãtii din Petrosani”, a declarat. Prof. univ. dr. ing. Eduard Edelhauser.

Fotbal cu elevi, viitori studenti, la UP
Cupa Universitas este denumirea întrecerii ajunsã la editia cu numãrul IV în acest an, la Universitatea din Petrosani. Echipe de fotbalisti liceeni, din judetul nostru si chiar din cele limitrofe, au venit la Universitatea din Petrosani, care A gãzduit întrecerea pe care toti o asteaptã în fiecare an. Iar, vineri, tinerii erau, la ora startului competitiei, extrem de motivati, sã îsi reprezinte liceul si, de ce nu? sã devinã studenti aici. „Venim la concursul de aici, anual. Înseamnã ceva important pentru noi, pentru cã suntem foarte pasionati de fotbal. Venim de la Hateg si sperãm sã câstigãm cât mai multe meciuri, aici”, au spus invitatii de la liceul din Hateg. „Am venit aici, sã luãm cupa. Suntem foarte pasionati de fotbal. Este un sport, bun pentru sãnãtate si poate continuãm cu asta mai departe. Avem câtiva jucãtori la cluburile din Valea Jiului si restul vin din pasiune”, a completat un alt elev, de la Colegiul National Carmen Sylva. „Vrem sã luãm aceastã cupã, din nou, acasã. Este a treia. Am luat douã, consecutiv si vrem sã fie si aceasta a noastrã”, au spus, la startul competitiei, cei de la „Constantin Brâncusi” din Petrila. Organizatorii, cei de la Universitatea din Petrosani, încearcã astfel sã le prezinte elevilor de liceu oferta educationalã si sperã sã îi atragã spre campusul din Petrosani. Întrecerea sportivã, însã, este pe primul loc.
„Este o bucurie cã reusim sã organizãm acest eveniment si sã îl aducem chiar la un nivel superior. Am reusit sã aducem 12 echipe. Pe lângã cele 9 licee ale Vãii Jiului, am adus încã trei licee din afara Vãii: Novaci, Otelul Rosu si Hateg. Ne bucurãm cã elevii recepteazã foarte bine. Evenimentul este unul sportiv, dar noi vrem sã le arãtãm cã la Petrosani existã Universitatea si vom arãta asta sãptãmâna viitoare când organizãm manifestãri legate de cei 70 de ani si, cât mai suntem noi aici, sã reusim sã organizãm chiar centenarul”, a spus, cu optimism, Eduard Edelhauser, prorector la Universitatea Petrosani si organizatorul întrecerii de fotbal.
Echipa câstigãtoare a fost cea de la Hermes Petrosani.
“O zi superbã, parcã de luna iunie a oferit sansa celor 13 echipe de fotbal sã evolueze pe terenul sintetic al Universitãtii din Petrosani. Au fost 9 ore de fotbal, emotii si sperante. În final s-a rejucat finala ultimelor douã editii Hermes Petrosani – Brâncusi Petrila, doar cã de aceastã datã elevii Colegiului Economic Hermes din Petrosani si-au luat o frumoasã revansã pentru cã au fost o adevãratã echipã cu scorul de 7-1. Momente deosebit de dramatice au fost în semifinala Info Petrosani – Hermes Petrosani, în care dupã 2-2 la final s-au executat lovituri de pedeapsã, si desii Info a avut victoria în bocanc, câstigãtori au fost elevii colegiului Hermes cu 2-1. Cea de a doua semifinalã a fost fãrã istoric, Liceul Teoretic Novaci a fost spulberat de Brâncusi Petrila cu scorul de 5-0. Un moment deosebit din faza grupelor a fost meciul dintre Colegiul National „I.C. Brãtianu” Hateg si Colegiul National „Mihai Eminescu” Petrosani, meci pentru care elevii de la teoretic Petrosani meritã trofeul fair play, pentru cã desii nu au avut nici o sansã de calificare au învins elevii din Hateg si au permis colegilor de la Info sã joace semifinala si sã fie la un pas de finalã.
Meciul demonstrativ a avut un final neasteptat, jucãtorii Jiului au încercat vigilenta profesorilor introducând în echipã un jucãtor care în anul 2000 nu pãrea sã fie jucãtor al Jiului, fiind nãscut în 1998. Profesorii extrem de calmi au permis celor de la Jiul sã le înscrie câteva goluri, dar au observat vârsta jucãtorului nãscut în 1998, au depus o contestatie, iar forul de specialitate a omologat partida Stiinta Petrosani – Jiul Petrosani cu 3-0 pentru profesori.
În final au câstigat toti cei 150 de jucãtori tineri si vârstnici care au evoluat pe terenul sintetic al Universitãtii din Petrosani în data de 4 mai 2018 cu 6 zile înainte ca Universitatea sã serbeze 70 de ani de existentã!”, a mai spus sursa citatã.
Sãptãmâna aceasta, Universitatea din Petrosani va fi gazda mai multor simpozionae si manifestãri dedicate aniversãrii a 70 de ani de existentã. De-a lungul celor 7 decenii, la institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului au fost specializati zeci de mii de studenti.
Monika BACIU