„NU SUNTEM GENERATIA FACEBOOK!” – pare a fi cel mai important mesaj al Zilei Mondiale a Tineretului. La 2 mai, imediat dupã Ziua Muncii, sãrbãtoritã prin nemuncã, tinerii din Petrosani trag un semnal de alarmã si, culmea! ne spun cã nu vor sã îsi pãrãseascã tara.
Poate îi vedem mereu aplecati în ecranul telefonului mobil, însã, fiecare are vise, sperante, fiecare vrea ceva mai bun. „Îmi doresc sã intru la regie -film si sã am o carierã în domeniu. Ce vrem noi? Ce observãm noi? Pãi, oamenii nu prea mai vor sã munceascã. Nu cã nu sunt locuri de muncã si tocmai de aceea cre cã ar trebui schimbatã mentalitatea oamenilor. Ar trebui sã fie mai dornici de muncã. Am putea sã schimbãm noi, tinerii si tara asta. Foarte multi îsi doresc sã plece din tarã, dar eu cred cã putem face lucruri frumoase si la noi, dacã ne dorim”, a spus Andrei, un elev al Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani. „Cred cã toti tinerii îsi doresc mai multã încredere din partea adultilor. Cred cã avem nevoie de sustinerea adultilor si sunt foarte multi cei care spun cã generatia asta este generatia facebook, generatia care pierde vremea si nu face nimic. Nu este adevãrat! Ar trebui sã ni se acorde mai multã atentie. Eu vãd România ca un loc unde putem face multe si sunt determinatã sã rãmân aici, sã fac ceva frumos aici. Fac voluntariat, sunt lider la Clubul Impact din Petrosani si am vãzut cã se poate. Avem vointã si credem în frumos. Schimbarea vine de la fiecare în parte. Eu mi-am luat anumite valori, pe care încerc sã le mentin. Tin foarte mult la respect si sunt constientã cã respectul trebuie sã fie dat, ca sã îl si primesti”, a completat ideea, colega sa Andreea. „Noi nu mai suntem chiar copii. Suntem adolescenti si vom ajunge adulti si de aceea cred cã pãrerile noastre ar trebui sã fie auzite de adulti, profesori sau guvernanti. Sunt lucruri care ar putea fi schimbate si ele vin de la tineri si pot face România o tarã din care tinerii sã nu mai plece. Consider cã de la noi poate porni o schimbare în bine”, a spus o altã tânãrã.
„Cred cã toti tinerii îsi doresc sã fie ascultati si tratati cu seriozitate. Multi adulti considerã tinerii niste oameni care pierd timpul, fãrã obligatii si care cred cã lumea li se cuvine, dar nu fac nimic, doar stau pe retelele de socializare. Nu suntem chiar asa, dar poate cã asta lãsãm sã se vadã. Multi spun cã noi suntem viitorul si cred cã noi suntem cei care, dacã învãtãm mai bine, nu ne pãrãsim tara, urmãm facultãtile de la noi, putem ajuta. Cu putin putem face foarte mult”, a conchis o altã tânãrã din acest liceu. În România, Ziua Tineretului se sãrbãtoreste din 2 mai 2004, dupã ce 15 parlamentari au initiat proiectul de lege prin care au decretat aceastã zi si la noi. Sunt ONG-uri din care fac parte acesti tineri care îi încurajeazã sã facã voluntariat, dar fãrã rezultate vizibile. Cât de mult conteazã ce vor ei, se vede si la nivel local, iar initiativele sunt putine. Totusi, la Petrosani, Consiliul Elevilor a fost bine reprezentat si luat în calcul de administratia localã, care a promovat timp de un an de zile activitãtile si ideile generate de acest for.
Diana Mitrache