Patru echipe de salvare montanã s-au mobilizat pentru a da de urma a douã grupuri de turisti care s-au rãtãcit în Retezat, aria de cãutare a dispãrutilor fiind extrem de mare.  Din acest motiv misiunea salvatorilor montani a fost deosebit de dificilã, însã a fost încheiatã cu succes.
”Salvamontistii hunedoreni au fost solicitati sã intervinã pentru  salvare a cinci turisti din Ungaria rãtãciti în Retezat. Zece salvamontisti constituiti în patru echipe de salvare au încercat sã acopere în timp cât mai scurt o suprafatã cât mai mare de areal montan astfel încât sã îi gãsescã cât mai rapid pe cei rãtãciti”, spun salvatorii. Misiunea s-a derulat pe timp de noapte iar salvamontistii au fost alertati cã mai existã un alt grup format din sapte turisti care nu mai stiu unde se aflã.
”În timpul derulãrii actiunii de cãutare a celor 5 persoane, s-a primit un alt apel referitor la un grup de 7 persoane plecat în zona Zãnoaga si despre care nu se mai stia nimic. Ca si grupul precedent si acestia au petrecut noaptea sub cerul liber si au fost reperati si monitorizati spre traseul turistic”, mai precizeazã reprezentantii Dispeceratului National Salvamont. Turistii s-au pus în pericol din cauzã cã au ignorat sfaturile salvatorilor montani si au considerat cã pot cuceri muntele acoperit încã de un strat de zãpadã moale si grea. Salvatorii spun cã au avut mare noroc cã noaptea a fost caldã si au scãpat nevãtãmati.
Maximilian Gânju