O nouã varã plinã de proiecte, activitãti si evenimente îi asteaptã atât pe turisti dar mai ales pe Voluntarii Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc cu statut UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti.
Challenge – Semimaratonul Cetãtilor din Tara Hategului va deschide, pe 29 aprilie, seria evenimentelor Geoparcului. Ele vor continua cu Sãptãmâna Europeanã a Geoparcurilor si Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor si Ziua Vulcanilor si vor fi completate de evenimentele Bucurie în Miscare si Junior’s Cup, derulate de parteneri ai Geoparcului.
Casa Vulcanilor din comuna Densus va fi si în acest an gazda unui proiect derulat de Asociatia Drag de Hateg si Geoparcul UNESCO, cu implicarea Voluntarilor pentru Geoparc. Proiectul, intitulat ”Promovarea ariilor protejate din Tara Hategului prin joc”, porneste de la conceptul de gamification si îsi propune utilizarea jocurilor în transmiterea cãtre turisti si cãtre comunitãtile locale a informatiilor referitoare la importanta ariilor protejate. Cunoscuta mascotã a Casei Vulcanilor, Andi Andezit, va fi personajul principal al un board game creat cu sprijinul unor producãtori locali si a unei cãrti de colorat. Cele douã instrumente vor promova valorile naturale si culturale ale Tãrii Hategului,dar si ale ariilor naturale de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Parcului National Retezat si Parcului Natural Grãdistea Muncelului Cioclovina. Tot în cadrul proiectului va fi realizatã o hartã, accesibilã online, a sunetelor din cele trei arii naturale. Si în satul Pestera, comuna Sãlasu de Sus, în aceastã varã va continua un alt proiect al Geoparcului ce vizeazã punerea în valoare a unui complex tehnologic traditional alcãtuit dintr-o moarã cu ciuturã orizontalã, un cuptor de var si o vâltoare. Proiectul constã în amenajarea traseului de vizitare si reabilitarea obiectivelor din lemn afectate de actiunea naturalã si umanã.
Proiectele si activitãtile de educatie nonformalã ale Geoparcului atrag an de an tot mai multi tineri din Tara Hategului. Ei sunt interesati sã îsi punã în valoare imaginatia si creativitatea pentru a-i ajuta, atât pe turisti cât si pe localnici, sã descopere si sã înteleagã unicitatea si valoarea singurului Geoparc UNESCO din România, administrat de Universitatea din Bucuresti.
Adina Popa