Salvatorii minieri amenintã cu demisia în masã

11 salvatori mineri de la Mina Lupeni stau cu demisiile pe masã, dupã ce au pierdut sume considerabile la salariu. Au avut o interventie în subteranul minei Lupeni, la începutul lunii martie, iar acum au constatat cã nu au fost plãtiti.
Aproape o sãptãmânã au lucrat salvatorii în conditii greu de imaginat pentru lichidarea focului.
“Sunt ceva probleme în sensul în care a fost acea actiune la focul acelui dig de la orizonul 400 de la mina Lupeni, iar în urma actiunii,  salvatorii atât cei de la Lupeni cât si cei de la Salvamin au pierdut la salariu si din cauza modului de platã a  contributiilor, din cauza acelor compensatii, care nu se acordã pe muncã suplimentarã. Salvatorii au programul de lucru de 6 ore, dar nefiind oameni s-au fãcut echipe de lucru de 8 ore, pentru douã  ore apare muncã  suplimentarã si sunt pierderi. Am avut  discutii cu conducerea companiei si se va  gãsi o solutie”,   a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.

Deocamdatã, salvatorii mineri au anuntat intentia de a-si înainta demisiile în cazul în care nu vor fi plãtiti pentru munca prestatã.
“A fost o reactie de înaintare a demisiilor, sub rezerva cã dacã lucrurile nu se rezolvã ei vor da curs acestora, adicã îsi vor da demisia. Demisiile au fost anuntate, dar nu au fost depuse. Noi sperãm sã rezolvãm cât mai repede problema. Sunt 11 salvatori care si-au anuntat demisia”,  a mai spus sursa citatã.  Sumele pierdute la salariu variazã între  150 si 500 de lei, însã reprezentantii minerilor sustin cã problema de fond este faptul cã munca salvatorilor  nu este apreciatã  la adevãrata ei valoare. Riscurile la care se supun acestia sunt enorme.
“Au pierdut între 150-500 lei. Nu sunt foarte importante sumele, pe cât de important este principiul pentru cã nu oricine poate sã facã ce fac  salvatorii în acele momente. Trebuie recunoscut acest risc al lor, modul în care actioneazã. S-a actionat în zonã cu foc, era focul deasupra lor, au izolat focul. E o problemã pe care nu poate sã o rezolve oricine”, a mai spus Darius Câmpean.  La începutul lunii martie, cãrbunii s-au aprins în putul centru din subteranul minei Lupeni.
“Este vorba de o autoîncãlzire, în zona unui dig care a fost  construit din boltari în urmã cu mai multi ani. Acel dig a fost afectat de presiunea exercitatã de stratul de deasupra si au apãrut mici fisuri.  În urma acestui lucru, formatiunile cãrbunoase s-au autoîncãlzit si au început sã emane gaze si fum. Intervin salvatorii minieri, iar locurile de muncã si oamenii nu sunt puse în pericol”, a declarat, la acel moment, Viorel Stancu, directorul general al CEH.  Salvatorii mineri s-au luptat cu flãcãrile si au trecut prin apã pânã la brâu în galeriile minei Lupeni în încercarea de a limita focul care a izbucnit, la începutul lunii martie, la Putul Centru, orizontul 480 din subteranul Minei Lupeni.
Monika BACIU

Advertisements

3 comentarii la „Salvatorii minieri amenintã cu demisia în masã

 • 26 aprilie 2018 la 04:05
  Permalink

  Mina trebuie inchisa urgent, intrucat pune in pericol vietile oamenilor.Si,oricum, nu e rentabila. Cele cateva sute de persoane care lucreaza acolo isi pot gasi cu usurinta de lucru in alta parte.

 • 26 aprilie 2018 la 08:50
  Permalink

  Bil mai ai frati ? Daca da,sper sa nu fie ca tine si apropo de unde stii tu ca mina lupeni nu e rentabila ??!!

 • 26 aprilie 2018 la 13:04
  Permalink

  nu va facetiprobleme caci omul cu greutate a avut discutii cu conducerea si se rezolva totul

Comentariile sunt închise.