Mina Petrila va fi consideratã efectiv închisã în scurt timp, iar apoi urmeazã procedurile potrivit cãrora va fi ridicatã licenta de exploatare a zãcãmântului.  Au fost discutii cu privire la clãdirile ce rãmân nedemolate si acum, cei care se ocupã cu închiderea perimetrului fostei exploatãri spun care sunt pasii urmãtori.
„Se fac ultimele retusuri pentru receptia finalã. Urmeazã predarea lucrãrii de cãtre antreprenor, societãtii de închideri si emiterea  actului normativ care sã  stabileascã închisã definitiv mina Petrila, pentru a putea fi anulate concesiunea si licenta de exploatare si de predare a amplasamentului, asa cum a fost el solicitat, administratiei publice de la Petrila”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.  Amplasamentul urmeazã sã fie preluat de cei din administratia localã. Acolo vor fi mai multe clãdiri ce  vor fi reabilitate si li se va schimba destinatia, însã, la fel de important, este si drumul de centurã.
„Vom reabilita drumul de centurã si vom face  împrejmuirea acestuia. Caietul de sarcini este elaborat ti urmeazã a fi încãrcat în SEAP pentru a primi unda verde pentru licitatie si, la finele lunii iunie, începutul lunii iulie, sã demarãm lucrãrile în teren”, a mai spus directorul tehnic de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului.  Vineri, 30 octombrie 2015, la ora 10,00 a fost scos ultimul vagonet de huilã de la mina Petrila. Amplasamentul nu va mai servi niciodatã ca exploatare de huilã, iar edilii sperã sã redreseze zona, prin  evenimente culturale.
Diana Mitrache