Producerea energiei electrice pe bazã de huilã este dificilã si scumpã. Gazele din Marea Neagrã ar putea fi folosite pentru producerea energiei. În acest sens se are în vedere realizarea unei centrale electrice la Deva.
„În sectorul huilei, avem o problemã dificilã, generatã de iesirea în afara pietei a acestui sector, ca urmare a costurilor ridicate. Huila este un produs scump care nu face fatã pietei. Avem un proces de închidere a mineritului, iar, din cele sapte mine, cinci sunt în procesul de închidere”, a subliniat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei dezbateri pe teme de profil. Valea Jiului va rãmâne doar cu douã unitãti miniere, iar oficialii de la minister subliniazã cã pãstrarea celor douã capacitãti este necesarã.
“În privinta capacitãtilor energetice, este evident cã va trebui sã gãsim o solutie cu sprijinul Comisiei Europene, pe care am notificat-o, de a pãstra capacitãti de huilã din douã considerente:  vorbim de o zonã monoindustrialã si este vorba de siguranta  sistemului energetic”, a  mai subliniat sursa citatã.  Din cauza dezechilibrelor din zona de  vest si cea de nord a tãrii se are în vedere construirea unei  centrale electrice care sã foloseascã gazele din Marea Neagrã.
“Pe lângã capacitatea de la Iernut (centralã pe care o construieste Romgaz – n.r.), va trebui sã pãstrãm  unul-douã grupuri pe cãrbune la Deva,  în functie de constrângerile de mediu, dar, foarte important, sã dezvoltãm o investitie nouã acolo, un ciclu mixt, similar  cu cel de la Iernut, pe gaze, în contexul derulãrii proiectului BRUA, care va trece prin acea zonã. Folosirea gazelor din Marea Neagrã trebuie sã o asigurãm si în aceste capacitãti”, a mai spus Visan. Rezervele de gaze din Marea Neagrã sunt estimate la 200 de  miliarde de metri cubi.
Monika BACIU