70 de ani de teatru neîntrerupt la Petrosani / Regretatul actor Serban Ionescu – cetãtean de onoare-post mortem

70 de ani se împlinesc anul acesta de când teatrul din Petrosani a fost dat în folosintã.  Pentru a marca acest eveniment, autoritãtile locale de la Petrosani cautã sã îi omagieze pe cei care au debutat sau jucat pe scena de la Petrosani. Una dintre aceste personalitãti este regretatul actor Serban Ionescu, care a fost declarat, post – mortem, cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Un membru al familiei va primi distinctia oferitã de autoritãtile locale de la Petrosani.
Nãscut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Serban Ionescu s-a stins din viatã în 21 noiembrie 2012, dupã o cumplitã suferintã. Reputatul actor a avut mai multe reprezentantii pe scena teatrului din Petrosani. Titlul de cetãtean de onoare post-mortem îi este atribuit actorului Serban Ionescu cu prilejul aniversãrii a 70 de ani de teatru neîntrerupt în Petrosani.
“În 1982, a fost repartizat la Teatrul de Stat ”Valea Jiului”, cum se numea pe atunci institutia de la Petrosani. Aici a jucat rolurile principale în piesele  ”Loctiitorul”, de Horia Lovinescu, ”Pluta meduzei”, de Marin Sorescu si ”În cãutarea sensului pierdut”, de Ion Bãiesu. În timpul stagiaturii efectuate la teatrul nostru din Valea Jiului, Serban Ionescu a fost distribuit de regizorul Mircea Muresan în rolul lui Ion al Glanetasului din filmul în douã serii ”Blestemul pãmântului, blestemul iubirii”. Interpretarea personajului imaginat de Liciu Rebreanu de cãtre Serban Ionescu a fost magistralã, lumea identificându-l pentru totdeauna cu acest personaj emblematic al literaturii noastre”, aratã proiectul prin care s-a decis acordarea distinctiei.
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, dar si consilierii Milu Vladislav si Mihai Barbu au fost initiatorii proiectului de hotãrâre. Serban Ionescu a  continuat, cu mare succes, într-o lungã serie de filme si seriale TV, dar a jucat si pe cele mai mari scene ale tãrii, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon si, din 2002 pânã la sfârsitul vietii sale, la Teatrul national Bucuresti. În anul 2002, Serban Ionescu a fost distins de Presedintele României cu ”Ordinul National Serviciul Credincios” în rang de Cavaler.
Monika BACIU

Advertisements