Autoritãtile locale de la Uricani au apelat la instantã pentru a-i determina pe cei de la Conversim sã ecologizeze un teren. Este vorba de terenul care a apartinut fostei cariere de la Valomir.
Zona s-a transformat într-o groapã de gunoi, iar acum edilii vor sã îi fortele pe cei de la Conversim sã punã în aplicare o hotãrâre de Guvern din anul 2002 pentru ecologizarea unei suprafete de 13 hectare de teren. În acest sens, Primãria Uricani a dat în judecatã Ministerul Economiei si Conversmin.
Teren clasificat ca groapã de gunoi
În anul 2009, terenul a fost clasificat ca fiind o groapã de gunoi. Asa aratã actele Guvernului, însã primarul Dãnut Buhãescu spune cã este vorba de o eroare.
”Am dat în judecatã Conversmin pentru cã nu a pus în operã o hotãrâre de Guvern din 2002 – 2003 de ecologizare a unor terenuri si nu a respectat nici autorizatia de constructie, de ecologizare, emisã de noi. Pe principiul poluatorul plãteste, vrem sã-i obligãm sã facã ceea ce trebuie. Terenurile sunt în zona Valomir, în zona fostei cariere, care s-a transformat între timp partial în groapã de gunoi. Am epuizat toate modalitãtile de rezolvare a problemei pe cale amiabilã si am tot vãzut cã (n.r. persoanele din conducerea Conversmin) ne duc cu presul. Autorizatia de constructie a fost emisã de primãrie în 2005 si de atunci ne tot duc cu presul. Undeva în anul 2009 cineva a trecut într-o hotãrâre de Guvern ca fiind groapã de gunoi, fãrã ca mãcar sã vadã cine este proprietarul. Din acest motiv când i se spune groapã de gunoi, când carierã, dar în realitate este carierã”, a declarat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani. Pe o portiune a terenului s-a depozitat gunoi în decursul anilor, însã acesta apartine unui cetãtean.
“Este o suprafatã mai mare de teren, care trebuia ecologizatã si în care este inclusã si groapa de steril – pe care partial a fost depozitat si gunoi – a cãrui proprietar este un cetãtean. Omul a câstigat procesul în instantã cu Mina Uricani pentru 2 hectare din aproximat 13 hectare cât trebuia ecologizat. Omul nu intabuleazã terenul pânã când nu va fi adus la starea initialã, pânã când nu va fi ecologizat de poluator. Noi am cerut mãcar vreo 6 hectare sã se ecologizeze, cele care sunt mai afectate. Cea mai gravã este problema sterilului decât a gunoiului”, a mai subliniat sursa citatã. Procesul se aflã pe rolul Tribunalului Bucuresti, iar primul termen de judecatã urmeazã a se derula în data de 5 iunie.
Monika BACIU