Energia produsã din resurse regenerabile va avea o pondere de 35% pânã în anul 2030. Declaratia îi apartine lui Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Oficialul este de pãrere cã statul nu ar trebui sã subventioneze productia energiei verzi.
„Vorbim de cresterea cotei de resurse regenerabile în mixul energetic al României, în functie de tinta pe care si-o va asuma România pentru anul 2030. Sã stiti cã existã negocieri destul de dure si poate tinta nu va fi chiar 35% (cum a decis Parlamentul European – n.r.), dar cu certitudine va fi pe lângã aceastã valoare”, a spus oficialul ministerial, în cadrul unei unei conferinte pe tema strategiei energetice a României.
România trebuie sã se conformeze la noile reglementãri europene în ceea ce priveste productia de energie curatã. „Resursele regenerabile de energie trebuie definite ca o optiune deja luatã, ca o necesitate pentru care omenirea a optat, iar Uniunea Europeanã este lider în promovare, iar noi ca stat membru ne conformãm. Trebuie privitã ca o energie scumpã, acesta este adevãrul, dar necesarã. Cu un aport foarte bun si în aceastã iarnã „, a mai completat sursa citatã. În luna ianuarie a acestui a, Parlamentul European a aprobat în Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie. Fiecare tarã membrã trebuie sã ajungã la o tintã de 35% pânã în anul 2030.
Monika BACIU