Campania „Premiantii fãrã premii” continuã sã ne invite sã iesim în stradã pentru a omagia oameni dintre si de lângã noi. Evenimentul, ajuns în cel de-al cincilea an calendaristic, a reusit sã facã din Deva un loc recunoscut pentru modul în care se manifestã respectul în spatiul public.
Practic, toti cei prezenti reprezintã premiul oferit invitatului, toti cei prezenti sunt cei care semneazã diploma pe care o primeste protagonistul fiecãrei editii. De aceastã datã am ales sã invitãm un medic veterinar, pe dr. Constantin Mihãilã, cel care a înfiintat primul spital din vestul României în care sunt tratati prietenii nostri necuvântãtori. A terminat Facultatea de Medicinã Veterinarã în anul 1994 la USAB Timisoara. A fãcut parte din prima promotie de medici veterinari care a fãcut obligatoriu 6 ani de studiu, dupã care s-a angajat la DSV Deva. În acel an au fost angajati toti absolventii de la Cluj si Timisoara în cadrul DSV Deva, dupã care au fost repartizati pe locurile libere existente în judetul Hunedoara. Dupã 3 luni de stagiaturã în laboratorul DSV Deva, a fost repartizat la CSV Bãcia, unde dupã 6 luni a dat examen pe post si am obtinut functia de medic veterinar sef circumscriptie. În acest loc a lucrat exact 3 ani si 3 zile. În acea perioadã, reteaua sanitar-veterinarã nu era privatizatã, era angajat la stat. În cariera sa, medicul Constantin Mihãilã a avut pacienti dintre cei mai exotici. „Angajatul unui circ aflat în trecere prin oras mã sunã cã s-a îmbolnãvit grav pitonul. Era vorbã un exemplar deosebit de frumos. Din pãcate, a fost transportat în conditii improprii si nu s-a mai putut face nimic pentru el. A murit de dezhidratare”, îsi aminteste Constantin Mihãilã. Pe lângã puzderia de câini si pisici, el trateazã iguane, broscute testoase, papagali ursi si zimbri.
„Fiecare presupune o abordare diferitã. De exemplu, papagalii sunt niste pãsãri atât de fricoase încât stresul unei injectii le ucide. Reptilele sunt cel mai greu de diagnosticat pentru cã „nu se exteriorizeazã”, explicã specialistul. Munca de veterinar presupune si riscuri. La Constantin Mihãilã, acesta s-a manifestat prin muscãtura unui cal speriat care aproape i-a amputat un deget.
Medicul hunedorean este proprietarul celei mai mari clinici veterinare din zona de Vest a tãrii. Spitalul se adreseazã animalelor de companie si dispune de opt compartimente de specialitate, conduse de medici veterinari. Personalul medical este structurat pe domenii stricte de interventie, iar pe timpul noptii se asigurã un serviciu de gardã. În cadrul spitalului existã, printre altele, sãli de consultatii, o salã de operatii foarte modernã, o salã de tratamente si un laborator performant. De asemenea, animalele pot fi examinate cu ajutorul ecografului sau prin metoda clasicã a radiografiilor. Spitalul mai dispune de o ambulantã pentru solicitãrile urgente, de zi sau de noapte, venite din partea proprietarilor animalelor bolnave.
Tot aici s-a deschis si un serviciu de pensiune pentru animalele de companie, în situatia în care stãpânii acestora sunt nevoiti sã plece de acasã pentru o perioadã de timp.Medicul Constantin Mihãilã este cel care a salvat foarte multe animale si pãsãri sãlbatice, pe care le-a tratat si le-a repus înlibertate.
Pentru exemplul sãu de dãruire, pentru modul în care a ales sã apere viata ca valoare supremã, vã propunem sã ne întâlnim cu acest om sufletist si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã din prea plinul sufletului sãu. Sâmbãtã, 21 Aprilie 2018, ora 11.00, domnul dr. Constantin Mihãilã vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piata Victoriei.
Dan Terteci