Zeci de sahisti, maestrii ai sportului mintii s-au adunat la Petrosani, la una dintre cele mai mari competitii de gen din tara. Este vorba despre turneul de sah denumit Open ªah Petrosani 2012, aflat la editia cu numarul III.

Timp de trei zile, la sfarsitul acestei saptamani, de la cel mai mic sahist, care atre doar 6 ani si pana la cel mai in varsta, care are 79 de ani, toti se intrec pentru a-si dovedi superioritatea. ªahul este un sport al mintii, iar competitia dedicata celor care agreeaza acest gen de intrecere se desfasoara la Biblioteca din Campusul Universitatii din Petrosani. Aici i-am intalnit pe cei mai talentati sahisti, mandri ca se afla la competitie. „Este nemaipomenit ca astfel de turnee se desfasoara in Valea Jiului. Turnee au loc in toata tara, dar noi, cei de aici, ne-am lovit de lipsa fondurilor pentru cazare si deplasare, asa incat acum e o ocazie nemaipomenita pentru noi sa ne aratam valoarea”, a declarat Dorel ªchiopu, presedintele sectiei de sah din municipiul Vulcan, Valea Jiului.

Tot aici am intalnit si copii deosebiti, veniti tocmai de la Timisoara cu gandul de a fi cei mai buni. „Eu joc sah de 4 ani si am invatat sa  jos de la profesorul meu. El m-a invatat ca este logic si creativ. Azi vreau sa iau premiul I”, spune Alexandru Ungureanu, un tanar de doar 9 ani, despre care profesorul sau are numai cuvinte de lauda. „A inceput sa practice sah la 6 ani, iar dupa un an si jumatate era capabil de asa-numitul sah orb, este acea competitie in care ti se spun mutarile, iar tu stai cu spatele la tabla. Are deja victorii la competitii de renume si isi doreste sa ajunga mare maestru de sah”, sustine Zamfir Moldovan, antrenor, cel care are 200 de copii medaliati la Clubul din Timisoara.

Competitia de la Petrosani gazduieste in trei zile, 9 runde in sistem elvetian si 7 runde in sistem elvetian, pentru turneul principal de Elo. Competitiile se desfasoara joi, vineri si sambata, in ultima zi fiind si festivitatea de premiere.

Marele favorit este maestrul FIDE, Dinu Simi Suciu, legitimat la clubul CS Vointa Satu Mare. Alti sahisti cunoscuti care vor participa la competitia din Valea Jiului sunt Eleonora Mihai, Maria Rohlicek, ambele legitimate la CS Mediator Giarmata Vii, Nicolae Simion, Mihai Fluierasu, Nicolae Vartopeanu sau Traian Popescu, cu totii candidati de maestru. Octavian Mitrica, este speranta hunedorenilor la acest turneu el avand de asemenea rangul de candidat de maestru, la venerabila varsta de 79 de ani, fiind si cel mai in varsta competitor.

Diana Mitrache