În Colonia din Petrosani, viata se împarte între oamenii care locuiesc în casele construite cândva pentru industriasii veniti sã exploateze huila în acest loc si sãrãcia lucie a celor ce stau în adevãrate barãci.
Într-un asftel de loc, lângã un mal de gunoaie, amestecate cu animale moarte, l-am gãsit pe Stefan, un bãrbat în toatã firea, care locuieste într-o constructie improvizatã de maxim 6 mp. Si-a fãcut curtea mai ceva ca interiorul casei. Are covoare în curte ca si înãuntru, iar la un metru de locuinta sa este un adevãrat focar de infectie, generat de vecinii sãi. Asta, desi acolo nu sunt containere, însã, localnicii s-au obisnuit sã verse, inclusiv latrinele, acolo. „Aduc de peste  tot gunoaie. Nu te poti certa cu oamenii. Aici aruncã si WC –urile si toate prostiile si cum vedeti,  eu aici locuiesc, cã degeaba am cerut locuintã la primãrie. Ce sã zic, de 5 ani mã rog de cei din primãrie, dar de 3 ani locuiesc aici si nu am ce sã fac dacã miroase!  Mai ies, fac  curãtenie, eu spãl sã se aeriseascã, dar nu am conditii. Când vin cei de la primãrie, iau o masinã si gata.  De Pasti au fãcut ultima datã un pic de curãtenie. Oamenii tot aici aruncã, la poarta mea. Degeaba le zic, ei tot aruncã”, a spus Stefan Moldovan, omul care si-a fãcut din mica sa curte un adevãrat rai, pavat cu covor persan.

În zonã locuiesc oameni sãraci si fiecare vine aici sã mai caute câte ceva la gunoiul improvizat. Tot între mizeriile astea am gãsit si o femeie, care recupera ceva lemn sã punã pe foc, dar, la rândul sãu, s-a arãtat oripilatã de gunoaiele din zonã.
„Aici în zonã locuiesc. Dar ar fi bine sã facã primãria un gard. Desi nici asa nu se tine curat. Vin de peste tot, din toatã Colonia. Si WC-uri si animale moarte, de toate aruncã, nu ai ce sã le faci! Eu am venit cu târnãcopul sã iau ceva lemn sã pun pe foc, cã sunt aici niste canapele”, a spus o altã femeie, care lucra de zor în maldãrul de dejectii. Domnul Stefan este singurul curajos care trãieste asa de ani buni. S-a obisnuit si în curtea sã poti intra descãltat. Asta, dacã suporti duhoarea de stârv mustit printre gunoaie si reziduurile de la latrinele localnicilor.
Diana Mitrache