Nu mai putin de 46 de locuri a primit în plus Universitatea din Petrosani, pentru anul universitar ce urmeazã, iar Rectorul acestei institutii, profesorul Sorin Radu sustine cã toate sunt cu destinatie precisã.
Explicatia celor din conducere este legatã de anumite categorii de absolventi si locurile au fost destinate cu precãdere acestora.
„În acest an, am primit câteva locuri în plus la licentã, masterat si doctorat. Mai precis: 30 la licentã, 15 la masterat si un loc în plus la doctorat, locuri bugetate, pentru cã s-a pus problema sã se suplimenteze locurile pentru domeniile prioritare si pentru studentii care provin din liceele din mediul rural. Sunt locuri destinate acestor categorii”, a declarat prof. univ.dr. habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Cifra de scolarizare a fost suplimentatã si dat fiind istoricul ultimilor ani, când erau candidati si de 7 ori mai multi, decât locurile bugetate.  „În fiecare an, noi am avut, mai ales la doctorat si masterat, mult mai multe solicitãri decât alte universitãti. Sunt universitãti care nu îsi ocupã nici locurile bugetate la doctorat, iar noi primeam câte 7 locuri si aveam 50 de doctoranzi, restul fiind cu taxã. Asa cã la noi sunt solicitãri si de 7 ori în plus, la doctorat si la masterat la fel. Având în vedere cã terminã cam 450 de studenti, anual, iar la o cifrã de 190 – 200 de locuri la master sunt cam putine si, ca atare, a trebuit sã avem mai multe. Asa cã am primit cu 15 locuri mai mult, pentru domeniile prioritare”, a conchis Rectorul Sorin Radu.
Numãrul total de locuri bugetate la studiile universitare de licentã este de 640, din care 21 pentru absolventi de licee din mediul rural, 56 pentru domenii prioritare de dezvoltare ale României si 563 locuri repartizate statistic. Anul trecut, potrivit repartizãrii Ministerului Educatiei, Universitatea din Petrosani a avut 610 locuri. În premierã, au fost repartizate locuri finantate de la bugetul de stat absolventilor cu diplomã de bacalaureat proveniti de la licee situate în mediul rural. Locurile finantate de la bugetul de stat repartizate, care vor rãmâne neocupate dupã sesiunea septembrie 2018, vor fi comunicate Ministerului Educatiei Nationale pânã la data de 15 septembrie 2018, în vederea redistribuirii acestora în sistem.
Diana Mitrache