Uniunea Salvati România a cerut comisarului european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, includerea Vãii Jiului în platforma europeanã pentru regiunile carbonifere aflate în tranzitie.
Deputatul USR Cristina Prunã, membru în Comisia pentru Industrii si Servicii, i-a adresat o scrisoare în cadrul cãreia au fost subliniate argumentele care fac din Valea Jiului o zonã care nu poate lipsi din acest proiect dar si faptul cã proiectele care se vor dezvolta în cadrul platformei europene ar putea fi vitale pentru evolutia ulterioarã a zonei.
“Platforma pentru regiunile carbonifere aflate în tranzitie” este o initiativã a Comisiei Europene destinatã în mod special celor 41 de regiuni miniere din statele europene. Comisia Europeanã asteaptã ca guvernele statelor membre sã vinã cu propuneri de proiecte concrete privind sprijinirea zonelor miniere pentru ca ulterior sã primeascã finantãri de dezvoltare.
”Mi se pare revoltãtor sã plângi soarta minerilor si a locuitorilor din Valea Jiului si sã nu faci nimic pentru a rezolva problemele economice si sociale ale zonei. Am primit un rãspuns din partea comisarului european pentru energie si mediu si am fost asiguratã cã România este în plin proces de a deveni membrã a platformei europene pentru regiunile carbonifere aflate în tranzitie. Existã o preocupare intensã la nivel european pentru a gãsi cele mai bune solutii pentru evolutia acestor zone si vor urma si finantãri care sã sustinã proiectele din regiunile carbonifere”, a declarat deputatul USR Cristina Prunã.
USR atrage atentia cã primele dezbateri care au avut loc la Bruxelles s-au desfãsurat fãrã ca reprezentantii României sã participe ca membri deplini, ci doar cu calitatea de observatori. Desi premierul Vasilica Viorica Dãncilã a sustinut încã din ianuarie 2018 cã ar fi interesatã de o posibilã participare a României acest lucru nu s-a întâmplat. Ceea ce aratã cã reprezentantii institutiilor guvernamentale fie nu au fãcut nimic în aceastã directie, fie nu sunt cu adevãrat interesati de proiectele europene care ar putea ajuta Valea Jiului.
”Nu mã mirã cã la nivelul Guvernului lucrurile se miscã atât de încet, dar asta nu înseamnã cã noi vom gira astfel de comportamente care afecteazã cetãtenii din Valea Jiului. Sper cã echipele guvernamentale sã dea dovadã în ceasul al doisprezecelea de responsabilitate si sã se punã pe fãcut treabã. Nu stiu ce au asteptat pânã acum si de ce nu suntem la Bruxelles cu proiecte pentru Valea Jiului. Incompetenta poate fi o explicatie, insistenta în incompetentã o consider deja o rea intentie.” a conchis deputatul Cristina Prunã.