Apa cade liber din munti si noi plãtim cel mai mare pret! Este una dintre sintagmele extrem de des folosite de toti cei din Valea Jiului, când vorbim de pretul apei. S-a scumpit din nou apã, din acestã lunã o vom simti în facturi, însã, responsabilii de la societatea de distributie a apei spun cã nu e chiar asa de simplu, ci tratarea, captarea, furnizarea si apoi epurarea apei impun costuri enorme. Iar apa este de bunã calitate. „Ceea ce primeste omul la orbinet este apã brutã cumpãratã. Noi avem costuri de captare, de transport a apei. Ca sã ajungã la robinet, noi avem 3 contracte cu Apele Române. Costul de transport este prins în retelele de apã, pe care le întretinem si le extindem, prin lurãri de investitii. Costurile de tratare a apei, într-o statie sunt legate de plãtile pe care le facem la energia electricã, plus reactivii pe care îi folosim în tratarea apei, iar la final,costurile de epurare, a apei uzate. Abia apoi ajunge apa la robinet. Toate analizele de laborator, pentru calitatea apei, noi le plãtim zilnic. Sute de mii de lei plãtim la DSP. De la apã brutã, pânã la robinet, sunt toate aceste cheltuieli”, a explicat Monica Tarcea, Monica Tarcea, sef Departament Dezvoltare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
Ajustarea tarifelor, conform strategiei, pe 2017 si 2018, este de 26 de bani la apã potabilã si 27 de bani la canalizarea.
Pretul apei a crescut în Valea Jiului, din lunã martie a acestui an, fiind de 4,88 de lei pentru serviciile la apã si de 2,92 de lei pentru canalizare. Totusi, tarifele cresc pânã în 2022. Conform politicii tarifare, în 2019, adaosul pentru apã este 0%, iar la canalizare 5%. În 2020 – la apã va fi cu 0%, 5 % la canalizare. În 2021, tariful va creste cu 3% la apã si 9,5% canalizare, în 2022, pretul va fi majorat cu 6% pentru apã si 9,5 % la canalizare. Sunt procente de majorare a tarifului, care se aplicã împreunã cu inflatia.
Diana Mitrache