În sala de festivitãti a Tribunalului Bucuresti a avut loc ieri al doilea termen al dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, în care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director al SRI Virgil Mãgureanu sunt acuzati de infractiuni contra umanitãtii. Magistratii au decis ca procesul sã se desfãsoare în acest loc deoarece
Instanta supremã nu are un spatiu adecvat pentru desfãsurarea acestui proces în care sunt foarte multe pãrti civile. Primul termen al dosarului a avut loc pe 20 februarie, la Curtea Militarã de Apel, însã sala repartizatã s-a dovedit neîncãpãtoare pentru sutele de oameni veniti la proces, astfel încât a izbucnit un scandal, dupã ce persoanele citate ca pãrti civile au fost nevoite atunci sã stea afarã, în frig, asteptându-si rândul sã fie strigãte de pe o listã. Peste 1.400 de oameni sunt asteptati sã se prezinte la proces, fiind citati ca pãrti civile. Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecatã pe: Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationalã (CPUN) si presedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Mãgureanu, fost director al Serviciului Român de Informatii, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general si sef al Directiei Procuraturilor Militare. De asemenea, au fost deferiti justitiei: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN si sef al Directiei Generale de Culturã, Presã si Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepresedinte al CPUN; Adrian Sârbu, sef de cabinet si consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minierã Bãrbãteni; Plãies Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unitãtii Militare 0575 Mãgurele apartinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.
Procurorii militari sustin cã, în zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritãtile statului au hotãrât sã declanseze un atac violent împotriva manifestantilor aflati în Piata Universitãtii din Bucuresti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si îsi exprimau, în mod pasnic, opiniile politice, în contradictie cu cele ale majoritãtii care forma puterea politicã la acel moment.
În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apãrãrii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tãrii.
Atacul a fost pus în practicã în dimineata zilei de 13 iunie 1990, având ca si consecinte moartea prin împuscare a 4 persoane, vãtãmarea integritãtii fizice sau psihice a unui numãr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numãr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militarã a Ministerului de Interne din localitatea Mãgurele, unde au fost retinute pânã în dupã-amiaza aceleiasi zile, când au fost lãsate sã plece, dupã o cercetare sumarã.
Procurorii mai aratã cã fortele de ordine au fãcut uz de armã cu munitie de rãzboi, în aceste împrejurãri fiind împuscate mortal 4 persoane iar alte 3 fiind rãnite, de asemenea, prin împuscare. Fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari cã el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în fortã a manifestantilor din Piata Universitãtii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucuresti. Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 este compus din 413 volume, iar rechizitoriul are 2.000 de file. În timpul anchetei, au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vãtãmate, 146 de succesori ai persoanelor vãtãmate si 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citatii. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma singurul dintre acuzati care s-a prezentat în fata instantei la termenul de ieri crede cã acest proces se va întinde la nesfârsit. ”La modul în care se desfãsoarã procesul, cred cã este o intentie a celor din justitie ca acest proces sã dureze cel putin 20 de ani sau poate pânã moare Iliescu. (…) O sã dureze, dacã se va judeca vreodatã, cel putin 10 ani, pe motivatia cã vor fi audiate victimele si se va întinde la nesfârsit”, a spus Cozma.