Au vrut sã arate cã la Petrila se pot construi pânã si roboti si cã doar ambitia si dãruirea unor copii poate sparge orice barierã. Cinci bãieti si o fatã, care au gândit un robotel inteligent s-au clasat cu el pe prima treaptã a podiumului national. L-au numit Wafy, ca sã le fie simplu sã îl sustinã, când va urca pe scena unui concurs si fiecare dintre cei care a lucrat la acest concept, este acum mândru de ce a reusit.
„Pentru început, ne-am gândit cum ar fi ca în Petrila sã construim roboti si am început de la un pãtrat de aluminiu cu 4 roti si 4 motoare, care abia dacã se urca pe placã si apoi, documentându-ne cum sã construim roboti, am ajuns la acest proiect. Pentru început, ni s-a pãrut foarte greu. Acum stim ce sã facem si e mult mai usor”, a spus Vlad Pãun, elev la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncusi”din Petrila. Robotelul Wafy este controlat cu telefoanele mobile si logo-ul îi apartine unei fete. „Eu am creat logo-ul si am ajutat cât am putut si numele lui l-am ales cu totii. Ne-am gândit cum ar fi ca, noi, din tribune, sã îl sustinem pe robot si am zis Wafy we are for you”, a adãugat Andrada Luca, eleva care i-a creat un chip de raton mov, ca sã fie vãzut de la distantã si fiecare se completeazã cu ce stie
„Sunt driver de rezervã si mecanic al echipei. Particip cât pot la partea de constructie, iar dacã un driver nu poate participa, intru eu. Nu am învãtat la scoalã, ci aici, în ore multe, în care am lucrat toti împreunã”, a adãugat si Dumitru Alexandru Ursu, iar liderul echipei Adrian Negoitã, este mândru de creatia lor.
„Noi am învãtat cum sã îl programãm, în mare parte din tutoriale de pe net. Chiar înainte sã primim kiturile am venit aici si am fãcut câteva programe, desi nu aveam cunostintele necesare, dar am ajuns departe cu el”, a a precizat Dumitru Alexandru.
Nu le-a fost deloc usor, dar s-au descurcat si l-au creat pe Wafy, cel mai bun robotel din toatã tara.
Coordonatoarea echipei este profesoara Gabriela Nagât, care, împreunã cu Elena Mihalache, i-au încurajat pe elevii lor sã se antreneze pentru a deveni cât mai buni.
„Datoritã pasiunii pentru roboticã, ambitiei si seriozitãtii copiilor, am reusit sã facem un robotel ce avea de îndeplinit niste sarcini într-o arenã de joc. La început, acesti elevi de clasa a IX-a si a X-a aveau putine cunostinte tehnice si abilitãti practice. Ei provin de la profilul real matematicã-informaticã si a durat ceva timp, pânã ce ei au prins abilitãtile de a lucra cu surubelnita si cu sublerul, dar, datoritã implicãrii si sustinerii, noi am reusit sã luãm premiul I la Competitia Natie prin educatie”, a spus Gabriela Nagât, profesoara care îi coordoneazã pe acesti copii.
Fiecare dintre ei muncit în plus, în afara orelor de la scoalã si au realizat acest robot cu care acum se mândresc. A fost ales cel mai bun la nivel national si asta le dã curaj pe mai departe. Fiecare a învãtat unul de la celãlalt câte ceva, au lucrat într-o echipã mare si acum au crescut robotelul lor, care, în jumãtate de an, a devenit din ce în ce mai bun.
Diana Mitrache