Echipele Nationale de juniori ale României au început sã mai scoatã „nasul” în ultima vreme. La U.17, U.19 sau U.21 s-a mai bifat ceva calificãri,  dar ca repere de succes rãmân anii 1962, la Campionatul European U.18, organizat la Bucuresti si în 1981, Campionatul Mondial din Australia, cu o medalie de bronz.
Jiulistul Dumitriu II…
…,  viitorul international al Rapidului, juca în 1962 la Jiul Petrosani. El a fost selectionat în acea echipã Nationalã U.18 pentru Europeanul de la Bucuresti având calitãtile unui atacant înãscut. Echipa României a avut un parcurs excelent, fãrã înfrângere pânã în finalã, câstigatã cu 4-1 în fata Iugoslaviei. Alãturi de Michi Dumitriu II în Nationala U.18 de atunci se mai aflau alte mari talente, precum Radu Nunweiller, Sorin Avram, Miron Nesu, V. Gergely, I. Haidu, Jamaischi. A fost cea mai bunã generatie de juniori a României.
Dupã 19 ani…
… în anul 1981, echipa României U.20 se calificã la Campionatul Mondial din Australia, cu o generatie din care fãceau parte Andone, Rednic, Gabor, Bolba, Gabi Balint, Costel Ilie, dar si jiulistul Horatiu Lasconi. Scoruri excelente cu adversari puternici: 1-1 cu Brazilia, 1-0 cu Italia, 2-1 cu Uruguay, pierdem în semifinale 0-1 cu Germania, dar victorie în finalã micã, 1-0 cu Anglia si medalie de bronz, hunedoreanul Romulus Gabor primind Balonul de Aur! În lotul României s-a aflat si un alt jiulist, portarul Gârjoabã, pe atunci la Progresul Bucuresti.
Acum Mãtan…
… de la Viitorul Constanta, plecat de la Jiul Petrosani, este un alt reprezentant al Vãii Jiului, component al echipei Nationale U.21. O echipã care dupã un 2-1 cu Suedia acum trei zile (un gol marcat de Mãtan), sperã în calificarea la Euro 2018 din Finlanda, echipa mai având nevoie de un punct astãzi, în meciul cu U Craiova. Asadar, stafeta petroseneanã merge mai departe: Dumitriu II, Lasconi si acum Mãtan, trei fotbalisti în trei perioade diferite au fãcut sã se vorbeascã despre Valea Jiului.
GENU TUTU