Expertiza INSEMEX si cercetarile inspectorilor de munca au scos la iveala cauzele ce au dus la explozia din mina Uricani, de pe galeria principala. Doi oameni au murit si alti doi au fost grav raniti, insa, specialistii spun ca totul s-a intâmplat din cauza ca acolo s-a fumat, iar metanul acumulat, in amestec cu aerul, s-a aprins si a produs o explozie. Incidentul a avut loc in data de 30 octombrie 2017, la ora 7 dimineata „si cauza producerii evenimentului o constituie utilizarea rechizitelor de fumat intr-un spa?iu in care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mica intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului inclinat nr. 15, intre prima atacare si suprafata. Metanul a provenit din spatiul exploatat prin constructiile de izolare ale celor doua atacari aferente planului inclinat nr. 15”, se arata in raportul ITM Hunedoara.

Pe lânga asta, s-au mai constatat si alte incalcari ale normelor de securitate si sanatate in munca, pentru ca nimeni dintre cei cu atributii, nu i-a controlat pe acesti oameni daca ar avea la ei tigari, brichete sau chibrituri si nici nu a fost verificata concentratia de metan, dar nici permisul de lucru nu a fost respectat. Asta, pentru ca era necesar sa se tina cont de anumite date, la spargerea digului din rampa superioara. Mai exact, cei care au lucrat acolo trebuiau sa stie ca exista riscul sa fie eliberata o cantitate de metan din spatele acestei cobstructii, iar inspectorii de munca spun ca „din aspectele men?ionate, reiese faptul ca factorul uman a fost decisiv in declansarea exploziei de la Mina Uricani, explozie care desi de mica intensitate a condus la decesul a doua persoane”.

Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declara?iile, expertizele si anexele a fost inaintat Parchetului de pe lânga Judecatoria Petrosani.

Reamintim ca initial, un barbat de 43 de ani din Petrila si-a pierdut viata, in mina Uricani, o mina care mai avea atunci  mai putin de o luna si se inchidea. Aurel Anghel  era alaturi de alti mineri pe o galerie, iar ministrul Toma Petcu de atunci a spus ca de acolo se vedea cerul. Alin Baran, cel de al doilea ranit, in explozie, a murit mai apoi, in spitalul de arsi din Bucuresti, cel mai probabil, din cauza infectiilor.

Diana Mitrache