Autoritãtile judetene au elaborat un regulament pentru zonele montane de pe raza judetului Hunedoara, care cuprinde o serie de mãsuri ce trebuiesc respectate de cei care doresc sã urce la munte pentru a nu îsi pune viata în pericol. Acest regulament a fost conceput dupã ce au existat foarte multe cazuri de turisti care au ignorat avertismentele si s-au aventurat pe munte iar apoi zeci de oameni au trebuit sã intervinã pentru a-i salva.
Turistii care se aventureazã pe munte în ciuda avertismentelor salvamontistilor din judetul Hunedoara riscã sanctiuni.
Prefectul judetului Hunedoara, Tiberiu Kiszely sustine cã cei care ajung în zonele cu risc însemnat de avalansã, în ciuda avertizãrilor primite din partea meteorologilor si a salvamontistilor, ar trebui sã suporte cheltuielile pentru salvare. Turistii sunt liberi sã se deplaseze oriunde doresc în drumetii, dar când sunt avertizati despre o anumitã zonã cã este periculoasã si nu respectã recomandãrile, dacã mai apoi au nevoie de ajutorul salvatorilor vor suporta toate costurile.
”Tot timpul au fost cazuri, anul trecut problema cu copiii, celebrul caz Popescu, a fost o tragedie si tocmai din cauza unei asemenea chestiuni s-a întâmplat. Ai libertatea sã umbli unde vrei, dar plãtesti pentru aceastã libertate, plãtesti în momentul în care mã pui pe mine, stat, sã vin sã te recuperez. Nu poti sã fii mai liber decât cel de lângã tine, având libertatea ta, trebuie sã respecti si libertatea celui de lângã tine”, a spus Tiberiu Kiszely prefectul judetului Hunedoara.
Regulamentul  va fi trimis consiliilor locale din zonele montane, urmând ca fiecare autoritate localã sã decidã dacã îl adoptã sau nu.