Cabanierii din Straja solicitã instantei anularea proceselor verbale de contraventie întocmite de Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã.
La începutul acestui an, mai multi proprietari de cabane din zona turisticã au fost sanctionati contraventional din cauzã cã nu au autorizatie de securitate la incendiu. Acum, cabanierii apeleazã la instantã pentru a anula procesele verbale de contraventie, însã cei de la ISU Hunedoara sustin cã astfel de actiuni au devenit o cutumã.
“Asta e practicã care se întâlneste frecvent, nu numai în rândul cabanierilor. Cred cã 90% dintre cei sanctionati contestã procesele verbale de sanctionare în speranta cã instanta le va preschimba amenda în avertisment sau le va anula procesul verbal. În 90% dintre cei 90% care contestã nu prea au câstig de cauzã în instantã”, au declarat reprezentantii ISU Hunedoara.
Legea prevede detinerea autorizatiilor ISU. Toate imobilele din categoria turism, culturã si comert sunt obligate sã monteze panouri de înstiintare, astfel încât oamenii sã stie cã se expun unui risc în momentul în care le trec pragul. Amendã pentru cei care nu îsi avertizeazã clientii este de 5 mii de lei. Un anunt scris cu litere de tipar de culoare rosie, de minim 2,5 cm, trebuie amplasat la intrarea în fiecare spatiu fãrã autorizatie de securitate incendiu. La începutul acestui an, reprezentantii ISU Hunedoara au desfãsurat mai multe verificãri la unitãtile de cazare din statiunea montanã.
În urma verificãrilor s-a constatat faptul cã sase cabane din Straja nu au autorizatie de securitate la incendiu. Administratorii locatiilor au fost sanctionati cu amenzi contraventionale în valoare totalã de 210.000 lei. În plus, au fost aplicate 6 avertismente pentru neafisarea, conform Legii 28/2018.
Monika BACIU