Cristian Resmeritã nu renuntã la drumul spre Herculane! Cetãtenii Vãii Jiului au semnat, la finalul anului trecut, o petitie prin care îsi arãtau sustinerea pentru reluarea lucrãrilor la drumul dintre Câmpu lui Neag si Herculane. Lista cu cele aproape 40.000 de semnãturi a fost predatã fostului premier Mihai Tudose. Numai cã surpriza a venit când a fost publicat bugetul de stat aferent acestui an.  În document nu a fost prevãzutã nicio sumã  destinatã acestei lucrãri. Acum, senatorul PSD, Cristian Resmeritã, cere sprijinul premierului Viorica Dãncilã.
“Nu mã las si voi face în asa fel încât drumul spre Herculane  sã fie finantat si finalizat. Desi am fãcut numeroase demersuri pânã acum la toate guvernele, am observat cã el este un subiect numai în campaniile electorale dupã care promisiunile sunt uitate, dar voi lupta pânã la capãt pentru cã lucrãrile la Drumul National 66A care leagã Câmpul lui Neag de Herculane sã fie finalizat, întrucât acesta reprezintã singura modalitate de a deschide noi orizonturi pentru Valea Jiului, sã dezvoltãm turismul si sã atragem cât mai multi bani în Valea Jiului atât de greu încercatã de restructurarea mineritului”, a declarat Cristian Resmeritã, senator PSD.
Potrivit senatorului, finalizarea lucrãrilor la acest drum ar deschide Valea Jiului si spre zona de vest a tãrii, iar dezvoltarea economicã a acestui loc monoindustrial ar fi mai facilã.
“Valea Jiului cunoaste în prezent o dezvoltare din punct de vedere turistic, ca urmare a investitiilor derulate în statiunile: Straja din municipiul Lupeni, Parâng din municipiul Petrosani si Pasul Vâlcan din municipiul Vulcan, statiuni apartinând judetului Hunedoara. Turismul este foarte important pentru Valea Jiului, acesta reprezintã singura modalitate de atragere a banilor din exteriorul Vãii Jiului, prin turistii care vin în zonã, dând astfel posibilitatea creãrii de noi locuri de muncã, tinând cont de activitatea minierã s-a restrâns continuu începând cu anul 1997 si nu au fost efectuate alte investitii în zonã, care sã atragã numãrul mare de persoane rãmase fãrã loc de muncã. Pentru ca turismul sã functioneze, este nevoie de o infrastructurã rutierã în zonã foarte bunã. În prezent, singura cale de acces în Valea Jiului este Defileul Vãii Jiului, acesta se aflã însã de o lungã perioadã de timp într-un amplu proces de reabilitare si modernizare, proces care îngreuneazã mult traficul rutier si tranzitarea zonei, creând de cele mai multe ori un adevãrat blocaj la intrarea în Valea Jiului si un val de nemultumiri din partea participantilor la trafic. O eventualã închidere a defileului ca urmare a unor fenomene naturale ar duce la blocarea totalã a Vãii Jiului”, aratã senatorul în interpelarea adresatã premierului Viorica Dãncilã.
37 de mii de semnãturi au fost adunate la finalul anului trecut pentru sustinerea finalizãrii lucrãrilor la drumul national 66A ce leagã Câmpu lui Neag de Herculane.
“Vã rog, doamnã prim-ministru, sã îmi spuneti dacã o sã alocati în acest an fondurile necesare continuãrii finantãrii investitiilor la DN 66A pe tronsonul Câmpu lui Neag – Herculane si vã solicit, sã luati toate mãsurile care se impun, ca acest drum sã fie finalizat în cel mai scurt timp, având în vedere cã aceastã nouã cale de acces ar asigura o deschidere a Vãii Jiului cãtre zona de vest a tãrii si ar avea o contributie determinantã la dezvoltarea economicã durabilã a zonei, grav afectatã de închiderea unitãtilor miniere”, mai aratã senatorul Cristian Resmeritã.
Mai sunt de realizat circa 20 de  kilometri, între Câmpu lui Neag si Cerna, lucrarea este dificilã, pe traseul stabilit fiind necesarã, între altele, construirea unui pod peste Cerna, a 82 de podete si a unui viaduct de coastã cu suprastructura în consolã. Asta pentru a împãca si animalele, care, dacã totul va fi construit conform planului, nu prea ar mai avea de suferit.Început în 1999, drumul ce trece prin Valea Jiului si denumit Drumul lui Bãsescu, pentru cã fostul presedinte al României era atunci ministrul Transporturilor, are nevoie din nou de bani. Suma ar fi urmat sã fie prinsã în bugetul care a fost adoptat în decembrie 2017.
Monika BACIU