Cercetãtorii de la INSEMEX îsi vor prezenta studiile si vor aplica în practicã mai multe descoperiri pe care le-au fãcut cu privire la starea de sãnãtate a celor care intrã sã salveze oamenii prinsi în explozii subterane si nu numai.
Acest aspect nu a fost luat pânã acum în calcul prea mult, iar salvatorii se confruntã cu stresul, atât înainte de o interventie de amploare, cât si dupã ce se întorc din zonele din care scot oameni morti sau vii, surprinsi în diverse explozii. Cercetãtorii de la noi sunt primii care au creat si o baterie de teste ce urmeazã sã scoatã în evidentã aspecte legate de sãnãtatea mintalã a salvatorilor si toate vor fi prezenta la nivel mondial în cadrul unei întâlniri ce are loc în Columbia.
„În perioada 18 – 19 septembrie, suntem invitati de Agentia Nationalã Minierã din Columbia, eu si colegul meu Daniel Pupãzan, seful grupul de autorizare salvare, sã conferentiem pe douã subiecte importante. Este vorba despre influenta stresului psihologic, înainte de actiunile de salvare, pre – post si în timpul evenimentului. Este o lucrare pregãtitã de psihologul nostru Izabela Kovacs si care a avut un mare succes la Conferinta Internationalã de la Moscova”, a spus dr. ing. Artur Gãman, director general INCD INSEMEX.

În plus, specialistii de la INSEMEX vor vorbi lumii si despre riscul exploziilor de metan în actiunile de salvare si minele de cãrbune. Anul viitor, în Columbia va fi Conferinta Nationalã de Salvare Minierã, iar cercetãrile de la INSEMEX vor fi prezentate, cu sigurantã. Pânã atunci, însã, cercetãtorii cautã sã vadã ce îi pune în dificultate pe salvatori.
„Înseamnã sã identificãm principalii factori de stres, care îi pot influenta, antrenarea modului în care se poate depãsi aceastã stare, adaptarea la stres în activitatea de salvare, dar si post eveniment, în cazul unor evenimente socante din punct de vedere psihologic, ca ei sã revinã treptat la conditiile initiale”, a mai precizat directorul general al INSEMEX.
Totul este un proiect-pilot, care va fi implementat în practicã, acesta fiind scopul final al cercetãrii. Asta, pentru cã acesti oameni trãiesc adevãrate drame. De multe ori îsi scot din minã, fãrã viatã, rudele, iar stresul si tot ce urmeazã dupã le influenteazã viata.
Diana Mitrache