Comisia Europeanã a declansat o investigatie aprofundatã la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Statul român nu a gãsit solutiile optime pentru viabilizarea societãtii. Incompetentã – asa descrie deputatul USR, Cristina Prunã, atitudinea guvernantilor.
“Câtã incompetentã! Comisia Europeanã a demarat o investigatie pentru a vedea dacã statul român a respectat legislatia UE atunci când i-a oferit, în mai multe etape, ajutoare de stat Complexului Energetic Hunedoara. Dar Guvernul PSD-ALDE, desi stia la ce riscuri expune aceastã companie, nu a fost în stare, timp de un an de zile, sã conceapã un plan de restructurare convingãtor al companiei. Aceasta este o conditie primordialã de care depinde acordarea de ajutoare de stat. Adicã, cei de la Comisia Europeanã nu sunt împotriva acestor mãsuri luate în ultimã instantã dar, cer sã vadã, în schimb, dacã respectiva companie mai poate fi viabilã economic sau nu. Bruxelles a fost de-acord ca statul sã ajute CEH cu 167 de milioane de lei, dar sub conditia ca aceastã companie publicã sã functioneze în baza unui plan de reorganizare coerent”,  a scris Cristina Prunã, deputatul USR, pe pagina sa de socializare.
Deputatul sustine cã Bruxelles-ul ar putea cere României sã recupereze toate ajutoarele acordate Complexului Energetic Hunedoara. Acest lucru ar însemna punerea lacãtului pe societatea energeticã.
“În ultimul an, guvernarea PSD-ALDE promitea numai utopii. Adicã, în timp ce minerii îsi pierdeau viata în subteran din cauza conditiilor improprii, fostul premier Mihai Tudose anunta cã va redeschide noi mine, în conditiile în care ultimele operatiuni de modernizare au avut loc în anii ’80! În loc sã lucreze la un plan coerent de redresare a companiei, guvernarea PSD-ALDE a preferat sã mintã. Din pãcate, guvernul Dãncilã a venit prea târziu cu solutia de a extrage din CEH termocentralele Mintia si Paroseni. Din cauza acestei incompetente greu de mãsurat, Comisia ar putea sã-i cearã României sã recupereze toate datoriile de la CEH. Mai mult ca sigur, asta înseamnã închiderea companiei! Sã mai punem la socotealã cã, în mixul energetic, cãrbunele ocupã 25% si are o importantã strategicã, întrucât asigurã reglajul sistemului?”,  a mai spus Cristina Prunã. Comisia Europeanã vrea sã vadã dacã ajutoarele acordate de statul român Complexului Energetic Hunedoara respectã normele europene.
Monika BACIU