Ziua Mondialã a apei sub auspiciile poluãrii excesive

Topirea zãpezilor scoate la ivealã cât de mare este poluarea naturii. Tone de deseuri pot fi acum observate pe albiile apelor si în apropierea lor, iar Apele Române spun cã, pânã la sãrbãtoarea dedicatã apei, pornesc campania de informare a oamenilor.
Vor merge pe cursuri de apã, în scoli si vor demara campanii în media, asa încât apele sã nu mai fie poluate.  „În 22 martie, ca în fiecare an, se sãrbãtoreste Ziua Mondialã a Apei. În 2018, tema este Apã si Naturã si, ca în fiecare an, prin proprii salariati, ne vom face campanii pe cursurile administrate de noi, cele mari, din afara localitãtilor si o sã avem si prezentã în scoli si mass-media”, a spus Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Mai mult, în perioada urmãtoare demareazã o campanie de verificare a albiilor râurilor ce trec prin localitãti si care, sunt si ele extrem de poluate. „Ca în fiecare an, existã o comisie, realizatã la nivel de Prefecturã, din care fac parte specialisti de la Gardã de Mediu, Apele Române, Inspectia Apelor si ISU. Facem controale pe cursurile de apã si vom urmãri eventualele blocaje, ce se pot forma în caz de viituri, rigole, santuri, cursurile de apã mici, ca sã fie degajate si sã nu avem de-a face cu gunoaie, pentru cã acestea produc inundatii. Aprilie vrem sã fie lunã curãteniei ”, a mai adãugat seful SH Ape Jiu.
Cei care aruncã deseuri în apã sunt pasibili de amenzi, iar sumele nu sunt deloc neglijabile. Din pãcate, însã, singurii care le încaseazã sunt cei din administratia localã, pentru cã aproape niciunul dintre vinovati nu poate fi prins în flagrant.
„Amenzile  pot sã înceapã de la 30.000 de lei, pânã la 80.000 de lei. Putem sã îi amendãm pe oameni dacã îi prindem în flagrant, sau se pot da amenzi celor care administreazã aceste cursuri de apã, în spetã, pentru cele ce trec prin localitãti, sarcina cade pe primãriile din zonã si sunt si operatorii economici din zonele respective. Asta, mai ales cã ne creeazã mari probleme textilele aruncate în ape si care, la viituri, duc la inundatii, ca si PET-urile”, a conchis Sorin Corici.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Ziua Mondialã a apei sub auspiciile poluãrii excesive

  • 12 martie 2018 la 10:25
    Permalink

    Minciuni gogonate! Cei de la Apele Romane nu fac absolut nimic pentru a stopa aruncarea gunoaielor in Jiu si afluentii sai. In primul rand ar trebui sa amendeze primariile, ca sa le motiveze sa trimita politia locala in locurile unde este evident ca se arunca gunoaie constant. In tarile normale se cauta in gunoaie indicii privind ”posesorul lor”. Cei de la Apele Romane au ca unica preocupare oribilizarea raurilor prin regularizari, ca de acolo pica banii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.