Mii de oameni au venit în week-end-ul trecut în statiunile de munte din Valea Jiului, Straja si Parâng. Salvamotistii le-au recomandat, însã, mare prudentã, pentru cã pericolul avalanselor este iminent.
Vremea s-a încãlzit simtitor, iar aderenta stratului de zãpadã este slabã, asa încât, la orice miscare gresitã se pot produce evenimente nedorite. Situatia rãmâne valabilã si în aceastã sãptãmânã, pentru cei care continuã sã rãmânã la munte,
„Celor care vor întreprinde actiuni în zonã înaltã la peste  1300 m altitudine, le recomand o foarte mare precautie, pentru cã din cauza schimbãrilor termice, stratul de zãpadã nu are coeziune la nivel de structurã si poate declasa avalanse. Alunecarea de zãpadã este mai mult decât iminent pe unghiurile de pantã între 25 si 35 de grade. Foarte, foarte mare atentie recomandãm, atunci când abordarea pe vârf a corniselor”, a spus George Resiga, salvamontist la Straja.
Salvamontistii, jandarmii si reprezentantii ISU au avut zilele trecute o întâlnire la Vulcan, în Valea Jiului, pentru a cere autoritãtilor locale sã adopte hotãrâri de consiliu prin care sã poatã fi sanctionati cei care nu respectã avertismentele salvamontistilor, sau ale jandarmilor montani. Totul, cu scopul de a nu pune în pericol si viata salvatorilor. Se întâmplã evenimente nedorite, iar salvatorii sunt pusi si ei în pericol de turistii care nu înteleg sã se echipeze corespunzãtor si sã nu foloseascã traseele pericolase.
Diana Mitrache