Lideri politici, primari, energeticieni si lideri de sindicat, din Valea Jiului plus administratia Companiei Huilei sustin ca sediul Complexului Energetic Hunedoara trebuie neaparat sa fie in Valea Jiului.

La sfarsitul saptamaii trecute timp de mai multe ore, la Vulcan s-a discutat despre importanta unei astfel de decizii, pe care Guvernul ar trebui sa o ia la inceputul lunii septembrie. Si asta pentru ca in Hotararea de Guvern privind infiintarea Complexului Energetic Hunedoara este specificat faptul ca infiintarea complexului  are loc prin fuziunea dintre cele  doua termocentrale, respectiv Mintia si Paroseni, iar sediu este la Mintia. In faza urmatoare, adica pana in 31 ianuarie 2013 in Complexul Energetic urmeaza sa fie incluse si partile viabile din Compania Nationala a Huilei si putin probabil ca in acel moment sa se schimbe sediul in Valea Jiului.

Deputatul de Hunedoara Cristian Resmerita a sesizat acest aspect si impreuna cu toti liderii din zona Vaii Jiului au cerut ca in 3 septembrie cand se aproba prin Hotarare de Guvern infiintarea Complexulului Energetic prin fuziunea celor doua termocentrale sediul  viitoarei entitati sa fie in Valea Jiului si nu la Mintia.

Nimeni din Valea Jiului nu agreaza ideea ca sediul Complexului Energetic Hunedoara sa nu fie in Valea Jiului.  „Avem obligatia morala, pentru cei care traiesc in Valea Jiului  sa facem acest sediu aici. Pana acum ni s-a impus mereu ce trebuie sa facem si niciodata nu am luat decizii. De multe ori,  ne-am deplasat toti primarii la Bucuresti si  ne-am dus boi si am venit vaci. Nu au fost rezolvate probleme noastre.

Azi  ne-am intalnit aici sa vedem ce vrem sa facem. Sa mergem apoi cu o lectie bine facuta la Bucuresti, la primul ministru, ca Valea are nevoie de sprijin, asa cum ne-au spus toti in campaniile electorale. Trebuie sa stim fiecare ce avem de facut exact. Am ascultat azi  discutiile si toti au spus lucrurilor pe nume. Acum e primul pas pe care l-am facut direct”, a declarat Gheorghe Ile, primarul din Vulcan, gazda  evenimentului.

Nici liderul PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor nu a avut o alta opinie si le-a spus celor din Valea Jiului ca au tot sprijinul politic pentru acest lucru. „Toti trebuie sa stie ca ii vom sprijini ca viitorul Complex Energetic sa fie aici si speram sa fie un succes”, a declarat  deputatul Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara.

Alti lideri politici din Valea Jiului au fost si mai transanti si, Cornel Resmerita, primarul din Lupeni, chiar a cerut ca sa dispara discutiile in particular intre liderii locali si cei din Bucuresti.

Primarul Danut Buhaescu a tras si mai mult spuza pe turta lui si a cerut ca acest sediu sa fie la Uricani, pentru ca orasul risca sa ramana fara nici un agent economic important,dupa inchiderea minei. „Eu vreau sa ma auda oamenii mei ca ma lupt pentru ei. As vrea sa am acest sediu la Uricani, ca tot raman fara mina in curand, din cauza unei decizii politice…(Mortii cu mortii, vii cu vii, dar eu va vorbesc in numele celor morti, adica a celor care din 2016 nu mai au mina).

La Aninoasa am vazut ce s-a intamplat cand s-a inchis mina, iar acolo oamenii mai stau la casa,se mai descurca, la Uricani, 80% din populatie sta la bloc si ne va fi foarte greu”, a adaugat Danut Buhaescu.

Nici liderii de sindicat din minerit nu s-au lasat mai prejos,iar acestia au cerut chiar sa afle in ce baza minerii vor mai fi disponibilizati. „Sediul social trebuie sa fie in Valea Jiului. Asta trebuie sa stie minerii nostri. Peste 80 la suta din personalul viitorului Complex Energetic este aici, minele sunt aici, plus termocentrala Paroseni. De asta ar trebui sa se tina cont”, a spus Zoltan Lacatas, presedintele  Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Reprezentantii celor doua termocentrale, insa, au punctat fiecare datele problemei, din punctul lor de vedere. Primul a fost Doru Visan, care a vorbit de cadrul legislativ al  infiintarii Complexului Energetic, pretul Giga Caloriei si despre  dezvoltarea unor noi capacitati.

Asta in timp ce Costel Alic, directorul de Termocentrala Mintia le-a explicat celor prezenti ca hotararea de Guvern va iesi cu sediul la Mintia. „Nu ne-am intalnit azi ca sa discutam sediul acestei societati. El a fost stabilit si, prin Hotararea de Guvern ce va iesi la 3 septembrie, va rezulta ca sediul Complexului Energetic, in care initial se regasesc cele doua termocentrale Mintia si Paroseni, este la Mintia. Apoi vorbim despre restul”, a spus Alic. Acest lucru, insa nu l-au acceptat cei prezenti la intalnire, care au stabilit ca, daca e nevoie vor merge cat mai curand la Bucuresti.

„Chiar luni ne ducem la primul ministru pentru a cere asta, daca e necesar! E pentru prima oara in 22 de ani cand ne asezam la o masa a dialogului. Viitorul Complex Energetic va avea sediul aici. Au fost lupte intre noi, dar am ajuns la concluzia ca aici e locul Complexului Hunedoara”, a adaugat Cristian Resmerita,  deputat de Valea Jiului.

Discutiile au fost purtate pe tema infiintarii Complexului Energetic, a carui sediu, au convenit cu totii ca trebuie sa fie in Valea Jiului. Aceasta a fost practic, si concluzia finala. „Concluzia este ca se va face sediul acestui complex energetic la Petrosani.

In 29 august se va da o Hotarare de Guvern privind infiintarea societatii, care sa cuprinda grupul neviabil, urmand ca grupul viabil sa fie cuprins intr-o noua societate, urmand ca din octombrie sa se faca pasii de intrare in Complexul Energetic Hunedoara, pasi care se vor finaliza la 31 ianuarie 2013”, a conchis Nicolae Dragoi, directorul general al CNH.

Nici Monica Iacob Ridzi nu a lasat deoparte problemele mineritului din Valea Jiului si a adresat o scrisoare deschisa ministrului Economiei, caruia i-a cerut ca viitorul sediul al Complexului Energetic sa fie la Petrosani, acolo unde se afla acum CNH.

 Diana Mitrache