Apa care ajunge la robinet trece printr-o serie de procese pânã ajunge potabilã. Apa nu este preluatã doar din sursele de suprafatã, ci si din surse subterane.
ApaServ Valea Jiului preia apa brutã din 8 surse de suprafatã si cinci surse subterane. Cele cinci surse subterane din care ApaServ Valea Jiului preia, capteazã si trateazã apa brutã sunt Pârâul Rece, Toplita, Herta, Morisoara si Drenuri Jiet. În Valea Jiului sunt 131,8 km de conducte de aductiune si alte 355,41 km de conducte de distributie a apei.
“Pe teritoriul fiecãrei localitãti a Vãii Jiului sunt amplasate rezervoare de înmagazinare a apei. Capacitatea totalã de înmagazinare a apei este de 35.800 mc, din care rezerva intangibilã de incendiu este de 7.163 mc. Volumul de înmagazinare disponibil este de 28.640 mc. Rezervoarele sunt prevãzute cu toate instalatiile hidraulice, mecanice si electrice necesare unei bune functionãri si sigurantei în exploatare. Apa din rezervoare nu se poate goli decât pânã la nivelul rezervei de incendiu care reprezintã 20% din volumul rezervoarelor. Pentru evitarea umplerii rezervorului peste nivelul maxim, instalatia este prevãzutã cu conducta de preaplin prin care este evacuat surplusul de apã”, aratã un document al ApaServ Valea Jiului.
S.C. APA SERV VALEA JIULUI S.A. Petrosani este operator regional pentru serviciul de alimentare cu apã potabilã si de canalizare în zona localitãtilor din Valea Jiului, organizat ca societate comercialã pe actiuni, având ca actionar majoritar – Judetul Hunedoara prin Consiliul Judetean Hunedoara – persoanã juridicã care detine un procent de 52,33 % din totalul actiunilor.
Monika BACIU