Numarul mortilor, cu acte in regula, care vor fi scosi din listele electorale permanente, este de 111, iar al celor care nu detin buletine/carti de identitate este de peste 10.000. Raportata la polpulatia cu drept de vot, acestia reprezinta 2,5 la suta mai putini votanti la referendumul din 29 iulie.
La nivelul judetului Hunedoara, reactualizarea listelor electorale permanente este spre final. Datele stiute inca de dinaintea referendumului din data de 29 iulie 2012, se cunosteau in ceea ce priveste numarul persoanelor care au buletinele sau cartile de identitate expirate. Atunci, Prefectura Judetului anunta ca birourile de evidenta a populatiei erau deschise chiar si in ziua referendumului pentru cei care doreau sa mearga la vot si sa-si reinoiasca buletinul. Pana martea trecuta, numarul acestora era cam acelasi, circa 10.000 de cetateni fara carte de identitate.
Numarul mortilor, cu acte in regula, respectiv cu certificatul de deces ca dovada, a fost de 111. ”Sunt mult mai multi, dar nu pot fi scosi de pe listele permanente decat cei care sunt dovediti cu certificatul de deces” – a declarat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Prin urmare, cei care declara doar ca pe liste se afla tata, mama, bunicul decedat, trebuie sa faca si dovada chiar daca sunt rude apropiate. Prefectul judetului a declarat ca astazi, vineri 17 august, operatiunea de actualizare a listelor se va incheia, se vor centraliza si vor fi trimise la depozitarul acestora, Ministerul de Interne.
La alegerile locale din iunie, potrivit datelor Biroului Judetean de Administrare a Bazelor de Date Hunedoara, in judet, erau asteptati la urne 406.398 de cetateni cu drept de vot. Numarul votantilor este, insa, mult mai mic, BJABD Hunedoara bazandu-se pe datele inregistrate la recensamantul din 2002. Atunci, populatia judetului Hunedoara era de 487.105 locuitori, deci, pe listele de vot figurau peste 406.000 de electori. Dar, conform datelor preliminarii ale recensamantului din 2011, populatia judetului a scazut la 396.253 de persoane. Deci, locuitorii, cu tot cu copii, sunt mai putini cu aproape 10.000, decat numarul votantilor.
Directorul Directiei de Evidenta a Populatiei, Carmen Nicoriciu, spunea in presa judeteana, inainte de alegerile locale, ca explicatia cea mai plauzibila pentru aceasta diferenta are legatura cu numarul persoanelor plecate in strainatate. Acelasi lucru l-a afirmat si secretarul Primariei Petrosani, Adrian Negoe, cu privire la electorii din municipiul Petrosani. “Sunt foarte multi hunedoreni plecati la munca in strainatate. Acestia figureaza in bazele noastre de date, cu domiciliu aici, in judet, dar nu figureaza si in noul recensamant, ale carui date sunt inca provizorii”, a declarat Carmen Nicoriciu.
Ca urmare, numarul votantilor ramane acelasi, nereal, respectiv, 406.000, numar care reprezinta si cvorumul la care se raporteaza referendumul din 29 iulie. Dar daca din acesta se scad mortii si cei fara carti de identitate, acel cvorum coboara cu 2,5 la suta, ceea e nu este lucru putin.
Ileana Firtulescu