Continuarea lucrãrilor de unificare a statiunilor montane Pasul Vâlcan si Strajã depinde de eficienta economicã. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spune cã se va face o analizã privind oportunitatea.  Statiunea montanã Pasul Vâlcan trebuia unitã cu statiunea montanã Straja. Lucrãrile nu au mai continuat.
“O sã-l reanalizãm, sã vedem dacã este din punct de vedere economic eficient. Dacã nu o sã fie eficient, nu o sã îl finantãm”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif pentru ROMÂNIA TE IUBESC. În statiunea montanã Pasul Vâlcan a fost realizatã o telegondolã. Sapte milioane de euro a costat telegondola care duce spre o pârtie de putin peste 300 de metri. Proiectul initial prevedea unirea statiunii montane din Vulcan cu cea din Straja.
În Straja lucrãrile au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, statiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratrakuri si garaj cu dotãri necesare service, centre servicii turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întretinerea pârtiilor în perioada de varã urmare a înierbãrii acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, 2 parcãri, utilitãti, fun park iarnã, park snowboard, fun park varã, instalatie zãpadã artificialã: lac de acumulare cu retele de captare apã pentru lac, 20 masini de producere a zãpezii artificiale, sistematizare si semnalizare trasee turistice (10 trasee montane).
Si în Straja mai sunt multe de fãcut, potrivit documentelor Ministerului Turismului.
“Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 200.503.000 lei. Plãti de la bugetul de stat: 36.977.000 lei. Stadiu: instalatia de zãpadã artificialã finalizatã, amenajare pârtii finalizare, instalatia de energie electricã finalizatã, constructie telescaun TS3 finalizat, constructie telegondolã finalizatã, pasarela care face legãtura între pârtia 3 si pârtia 4 – realizatã în proportie de 75%”, aratã Ministerul Turismului. Pentru Pasul Vâlcan lucrãrile decontate au fost de peste 50 de  milioane de lei.
Monika BACIU