Zeci de milioane de euro a atras, în ultimii ani, ApaServ Valea Jiului din fondurile europene si alte câteva milioane de lei a investit din bugetul propriu pentru a creste calitatea serviciilor. Toti acesti bani au dus la cresterea nivelului de trãi a populatiei din Valea Jiului, în conditiile în care sute de gospodãrii beneficiazã acum de apã la robinetele din casã, dar si de canalizare.
“În ultimii ani în Valea Jiului au fost executate lucrãri de modernizare a infrastructurii de apã si apã uzatã prin implementarea investitiilor cuprinse în programe cum sunt POS Mediu 2007-2013, POIM 2014-2020 si din surse proprii SC Apa Serv Valea Jiului SA”, aratã un rãspuns al ApaServ Valea Jiului.
Peste 118 milioane în 2007-2013
ApaServ Valea a atras în perioada de finantare 2007 – 2013 peste 118 milioane de lei. Este vorba despre proiectul major „Extindere si reabilitare a infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului)”, în valoare de 118.406.893,49 lei, un urma implementãrii cãruia rezultatele au fost extinderea a nu mai putin de 27.720 m a retelelor de apã; 2.084 m – reabilitare retele apa; 750 bucãti – racorduri; 59.189 m – extindere retele canalizare; 535 m – reabilitare retele canalizare; 2.924 bucãti – racorduri; si nu în ultimul rând asigurarea alimentarii cu apã 24 ore pe zi la parametrii cantitativi si calitativi. “Populatia beneficiara a Proiectului pe Valea Jiului a fost de aproximativ 123.000 de locuitori. Aproximativ 7.700 locuitori au fost conectati la apã potabilã; aproximativ 24.400 de locuitori au fost racordati la noua retea de canalizare”, spun reprezentantii de la ApaServ.
Economiile au dus la finantarea altui proiect
Economiile realizate de societatea de apã au fãcut, de asemenea, posibilã realizarea unui alt proiect. Acesta a vizat „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apã si apa uzatã în Judetul Hunedoara (Valea Jiului) – Economii”. În ce a constat acest proiect? Reabilitarea retelelor principale de apã în localitãtile Petrosani si Petrila; achizitia de utilaje pentru interventie si întretinere retele de alimentare cu apa si canalizare în Valea Jiului. Valoare proiect: 5.994.831 lei. Potrivit reprezentantilor Apa Serv, contractele de finantare s-au încadrat în perioada de programare 2007-2015 si au respectat toate clauzele contractuale.
Oficialii societãtii de apã sustin cã investitiile realizate au avut ca scop conformarea la directivele de mediu.
“Investitiile realizate au avut ca scop conformarea cu Directivele Europene privind gradul de acoperire a serviciului de alimentare cu apã si de canalizare ape uzate si au rezolvat doar o parte din problemele identificate în 2008 în Master Planul pentru Valea Jiului, care la aceea datã însumau valoarea de 250 milioane euro”, spun cei de la ApaServ Valea Jiului.
În perioada 2013-2017 s-au realizat investitii din surse proprii în valoare totalã de 3.332,611 lei structurate astfel:2013 – 657.950 lei, 2014 – 517.764 lei, 2015 – 209.251 lei, 2016 – 972.346 lei, 2017 – 975.300 lei.
“Investitiile implementate au dus la modernizarea sistemului de alimentare cu apã si de canalizare care, este bine sã stiti, cuprinde toate elementele necesare asigurãrii acestor servicii, respectiv de la captarea de apã brutã pânã la bransamentul utilizatorului si de la cãminul de racord al utilizatorului la canalizarea publicã pânã la statia de epurare inclusiv”, mai spun cei de la ApaServ Valea Jiului.
Dar de ce apar avariile?
În ciuda acestor ample investitii, abonatii ApaServ Valea Jiului se întreabã care este cauza avariilor, în conditiile în care aproape zilnic, existã avarii la sistemul de alimentare cu apã potabilã.
“Avariile apar pe tronsoanele vechi ale retelelor de alimentare cu apã sau sunt produse uneori de cãtre constructori care executã lucrãri de alimentare cu gaze naturale, de modernizare strãzi sau alte lucrãri în zona amplasamentelor retelelor de alimentare cu apã si de canalizare. Finalizarea lucrãrilor de investitii nu va elimina aparitia avariilor sau disfunctionalitãtilor sistemului de alimentare cu apã si de canalizare, dar putem spune cã indicatorii de performantã ai serviciului prestat de noi vor fi superiori, ceea ce va spori gradul de confort al utilizatorilor. Pe de altã parte, retelele de distributie apã si cele de canalizare reprezintã elementele cele mai extinse, mai solicitate si mai mobile prin dezvoltarea lor continuã, ceea ce ne obligã la o actualizare periodicã a Master Planului”, mai spun oficialii ApaServ Valea Jiului. Anul trecut, operatul de apã si canal din Valea Jiului a semnat un nou contract de finantare din fonduri europene în valoare de 90 de milioane de euro.
Monika BACIU