Comisia Europeanã asteaptã cã România sã trimitã proiecte de dezvoltare a zonelor miniere aflate în tranzitie. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, s-a aflat în cursul acestei sãptãmâni, la Bruxelles acolo unde a avut loc lansarea platformei destinate zonelor miniere aflate în tranzitie.
4 tãri europene sunt deja parte a acestui program care oferã finantare si este vorba de Grecia, Polonia, Slovacia si Germania. Comisia Europeanã pune la dispozitie fonduri pentru cele 41 de regiuni miniere din Europa, dar asteaptã cã statele membre sã trimitã propunerile de proiecte.
“Am participat la Bruxelles la lansarea platformei pentru regiunile carbonifere în tranzitie. Este o initiativã a Comisiei Europene, o initiativã care s-a lansat la Bruxelles si la care au participa în jur de 150 de persoane din 12 state europene. Mai existã în Europa 12 state care au exploatãri miniere si producere de energie pe cãrbune, în cadrul celor 12 state mai sunt 41 de regiuni, asa cum este si Valea Jiului care au aceastã activitate de minerit si producere de energie. Se doreste prin aceastã platformã finantarea printr-un program european a unor programe care privesc aceste zone carbonifere în tranzitie. Nu s-a discutat nimic legat de mixul energetic, de încãlzire globalã, de energie regenerabilã. Discutiile care vor avea loc în viitor, pe aceste teme, vor fi mult mai concrete si aplecate pe rezolvarea problemelor specifice fiecãrei regiuni. Existã probleme comune în aceste 41 regiuni, dar existã si probleme specifice fiecãrei regiuni, care vor fi luate în discutie”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cele patru state membre ale UE care fac parte din acest grup de lucru deja au depus primele proiecte.
“Aceastã initiativã a pornit în anul 2017, trei state au fost cele care au initiat acest proiect, e vorba de Slovacia, Polonia si Grecia. La acest moment în programul pilot este si Germania. S-a lansat aceastã platformã, dar aceste patru state sunt cuprinse în acest proiect pilot care sunt primele care vor beneficia de acest program. Cei de la Comisie au spus cã asteaptã ca fiecare regiune sã vinã cu proiectele, sã le punã pe masã si sã înceapã sã discute pe baza acestor proiecte concrete. Programul este deschis tuturor celor 41 de regiuni din cele 12 tãri. Deja începând cu acest an se vor finanta, dupã luna iunie, proiecte concrete depuse de aceste 4 regiuni. Se intentioneazã ca în exercitiul financiar 2020-2027 sã fie si o sumã de bani si o linie de finantare pe aceastã temã a zonelor carbonifere în tranzitie. Discutiile legate de aceste comunitãti afectate de restructurarea minierã vor viza si au ca tintã principalã pãstrarea locurilor de muncã, înfiintarea de noi locuri de muncã si reducerea migratiei populatiei din aceste zone. Cam toate aceste regiuni miniere se confruntã cu aceleasi probleme”,  a mai spus sursa citatã.

Comisia Europeanã nu impune niciunui stat membru sã îsi lichideze activitatea minierã. Potrivit primarului din Petrosani, în centrul discutiilor s-a aflat omul, familia si nu rentabilitatea financiarã a vreunei societãti.
“Nimeni nu spune cã de mâine sã închidem tot si s-a terminat cu mineritul sau cu energia pe cãrbune. Trebuie sã mergem cu proiecte si programe concrete care sã le putem prezenta, care sã fie viabile si finantabile. Asta se doreste. Pionul principal în aceastã chestiune este Guvernul României, Ministerul Energiei sau alte ministere conexe. Ele trebuie sã înainteze si sã prezinte cãtre Comisia Europeanã proiectele cu referire la zonele miniere. Eu cred, cã este foarte important în perioada urmãtoare, Guvernul României sã creeze acest grup de lucru împreunã cu agentiile nationale, cu CEH-ul si cu autoritãtile locale, sã ne punem sã la masã si sã creionãm aceste programe concrete. Cei de la Comisie au spus cã tãrile membre stiu cel mai bine ce vor sã facã. Cu cât mergem mai repede cu aceste proiecte, intrãm mai repede în acest grup de patru state si intrãm la finantare chiar în perioada acesta, 2018-2020”,  a mai precizat primarul din Petrosani.
În scurt timp, edilul din Petrosani îi va chema la discutii pe colegii sãi primari din Valea Jiului, dar si ceilalti factori implicati în activitatea minierã pentru a pune la punct un plan de lucru. Documentele urmeazã a fi înaintate Ministerului Energiei, care va trebui sã trimitã proiectele la Bruxelles. În cele 41 de regiuni miniere din Europa lucreazã 185.000 de persoane.
Monika BACIU