Pânã în 2020, perimetrele minelor Petrila, Uricani si Paroseni devin altceva decât sunt acum. Pentru o parte dintre suprafete, sunt propuse proiecte, însã, pentru Paroseni sau Uricani lucrurile încã nu sunt clare.
La Petrila, edilii, mânati de un grup de arhitecti si câtiva oameni cu initiativã, au cãzut de acord cã mai vor o parte dintre clãdirile minei care s-a închis. Urmeazã sã intre recent în posesia lor si abia atunci va exista un plan concret. Care este situatia de acum, ne-o spun cei de la Societatea de Închideri de Mine, care încã gestioneazã perimetrul. „În momentul de fatã suntem în procedura de elaborare a actului normativ de cãtre Guvernul României, de închidere definitivã a minei Petrila, care va trebui sã prevadã  si trecerea din domeniul privat în domeniul public, a constructiilor care au fost clasificate ca monumente istorice, cât si a celorlalte care se aflã în zona lor de protectie”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.
Va fi fãcutã soseaua de centurã si va fi împrejmuitã zona cu clãdiri, însã, la Paroseni, ori la Uricani, suprafetele minelor încã nu au fost considerate atractive.
„În momentul de fatã sunt câteva discutii în ceea ce priveste comunitatea orasului Uricani, care ar dori sã pãstreze din halele de la suprafatã. Încã lucrurile nu sunt suficient de clare acolo. Avem câteva solicitãri, dar nu se pune acum problema, pentru cã deocamdatã recuperãm doar din subteran si vrem sã valorificãm  la maxim echipamentele si utilajele, urmând a pune în aplicare programul de închidere si ecologizare de suprafatã, începând cu primãvara anului 2020”, a mai precizat Drãgoescu.  Din subteranele minelor se scot acum piese si chiar combine ce au folosit la exploatarea huilei, iar clãdirile aflate la suprafatã ar putea fi puse la pãmânt. De altfel, toate planurile de închidere vizau ca, pe locul de la suprafatã sã fie plantatã iarbã verde, însã, asa cum a fost posibil la Petrila ca anumite clãdiri sã rãmânã, edilii ar putea sã îsi pãstreze si la Uricani o parte dintre acestea.
Diana Mitrache