In forma in care se colecteaza acum, gunoiul nu este o afacere nici macar acum, cand groapa de gunoi pentru intreaga Vale a Jiului este la Vulcan, iar populatia plateste nici jumatate din costurile reale. Primarul din Vulcan atrage atentia ca, daca nu vom avea deponeu ecologic in Valea Jiului, comunitatile vor fi sufocate, pentru ca, ceea ce nu platesc oamenii vor suporta primariile.
Deponeu ecologic trebuie sa construiasca in Valea Jiului, asa incat populatia sau comunitatile in ansamblul lor sa nu fie impovarate de costurile suplimentare de transport. Este si parerea primarului PSD din Vulcan, Gheorghe Ile, care s-a pus in genunchi in fata consilierilor petrileni, cei care au refuzat sa puna la dispozitie terenul necesar amenajarii gropii de gunoi ecologice. Ile a facut calculele pana la ultimul banut si le-a expus si celor din Petrila cum sta problema.
„Am cautat teren sa amenajam deponeul ecologic la Vulcan sau la Uricani, dar singurul amplasament care indeplineste conditiile este la Petrila. (…) Am facut calculele si le-am explicat celor de acolo ce inseamna sa ducem gunoiul la Deva sau si, mai rau, la Timisoara”, a declarat primarul Vulcanului. Sa luam in calcul cazul municipiului Vulcan, unde se afla amplasata groapa de gunoi ce deserveste intreaga Vale a Jiului. Populatia plateste acum 7 lei/ luna, in timp ce costurile reale calculate sunt de 15 – 16 lei, adica pana si cu gunoiul se face protectie sociala. De asemenea, spune Gheorghe Ile, celelalte primarii care depoziteaza gunoiul aici achita o taxa de 10 lei/ masina.
O suma nesemnificativa, care abia acopera motorina pentru utilajul care impinge gunoiul pe rampa. Ce inseamna sa duci gunoiul la sute de kilometri deparare? In primul rand costuri mult mai mari. Primarul Gheorghe Ile a subliniat ca o astfel de masina consuma 35 – 40 de litri pe suta de kilometri, iar aceste cheltuieli se adauga la costul final al gunoiului. „Toate aceste cheltuieli vor sufoca, pana la urma, comunitatea, pentru ca daca omul nu plateste, va trebui sa plateasca primaria. Nu mai reabilitam strazi, trotuare, pentru ca trebuie sa platim gunoiul” a subliniat edilul vulcanean.
Si, sa nu uitam ca, pana la urma, la Vulcan vorbim despre o situatie mult mai fericita decat in cazul altor comunitati. Aici functioneaza din plin o statie de sortare, care scoate cam 5.000 de lei lunar din vanzarea deseurilor selectate, iar pe groapa de gunoi ajung doar deseurile nereciclabile. In consecinta, costurile pentru transportul gunoiului in alte judete vor fi mult mai mici decat la Lupeni, Petrila sau Uricani, pentru ca si cantitatea de deseuri este mult mai mica. Chiar si asa, insa, nimeni nu isi poate permite sa se joace cu banii oamenilor, care si asa, in majoritatea cazurilor, traiesc de la o zi la alta.
Carmen Cosman