Inca un caz de abuz socheaza opinia publica din Valea Jiului, iar vinovatii indicati de victima sunt politisti. Un barbat de 31 de ani a ajuns cu rani grave tocmai la Spitalul Judetean Timisoara, dupa o bataie incasata in sectia de politie din localitatea Uricani.

 Incidentul extrem de grav daca ne raportam la concluziile medicilor legisti care s-au ingrozit dupa ce au examinat victima, a avut loc pe data de 8 august a.c., in Uricani. Un barbat de 31 de ani spune ca a mers la politie pentru a-si reclama un vecin, dar nu si-ar fi putut imagina vreodata ceea ce avea sa pateasca. Costel Stroe a fost intampinat in curtea politiei de ofiterul de serviciu care i-a spus senin ca nu poate depune nicio reclamatie pentru ca seful Politiei Uricani este in concediu de odihna. „Am mers la politie cu sotia si fiica mea, era seara pe la 9 si jumatate. In curte m-a intampinat ofiterul care mi-a zis ca nu primeste reclamatia pentru ca este in concediu comandantul. In spatele meu a venit un politist si mi-a zis ca mai are doua zile pana la pensie si nu-l las eu fara pensie. Am intrat in masina si plec si au venit si m-au tras afara. Pe sotie si fetita le-au bagat intr-o camera si pe mine dupa ce m-au incatusat, m-au dus in alta camera unde au inceput sa ma bata”, afirma Costel Stroe.

„Ai dreptul sa mori!”

 Victima sustine ca de la ora 10 si pana la ora patru dimineata a fost batuta fara incetare de politisti. „M-au batut cum nu bateau nici militienii. M-au dat cu capul de masa, ma trageau pe jos si nu s-au oprit pana dimineata. La ora patru a venit loctiitorul comandantului si mi-a zis ca ei ma iubesc si nu vor sa ma bage in puscarie. Apoi mi-au spus cei care m-au batut ca ei sunt legea si eu am singurul drept, acela sa mor. In Uricani ei fac legea si sa-mi iau sotia si sa plec din tara daca vreau sa mai traiesc. M-au fortat sa semnez o declaratie in alb si mi-au zis ca ma baga in puscarie pentru ultraj. Au adus apoi o Biblie si m-au pus asa lesinat din cauza bataii sa jur ca tot ce s-a intamplat acolo in noaptea aceea, ramane in sectia de politie. Apoi mi-au dat drumul si dupa ce am iesit de pe poarta am lesinat la scurt timp”, povesteste barbatul.

Trimis la Timisoara

A fost dus imediat la Spitalul Lupeni si de acolo trimis de urgenta la Petrosani. Pentru ca ranile sale, majoritatea la cap si fata erau grave, a fost trimis la Deva, iar medicii de aici, dupa examene de specialitate au decis ca trebuie dus la Timisoara. „Le multumesc medicilor care m-au tratat si s-au ingrozit si ei de bataia pe care am primit-o. Acum sunt mai bine dar trebuie sa merg iarasi la Timisoara pentru internare si tratament”, declara victima. Costel Stroe a depus plangere impotriva politistilor care l-au agresat iar cercetarea este efectuata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba. La nivel de IPJ Hunedoara a fost dispusa si o ancheta interna in acest caz a precizat, purtatorul de cuvant, inspectorul Bogdan Nitu. Mai toate anchetele interne de pana acum dispuse de inspectorul Liviu Dumitru, s-au finalizat „cu bine” pentru cei acuzati de abuz. Poate pe buna dreptate, insa un lucru este cert: imaginea politiei este stirbita de astfel de incidente care sunt tot mai numeroase in Valea Jiului. Costel Stroe spune ca nu se va lasa pana cand vinovatii nu vor fi trasi la raspundere, chiar daca a primit amenintari de la politistii care l-au agresat. „Imi este frica sa ma intorc la Uricani, dar nu ma las. Mi-au transmis ca au bani sa-mi dea ca sa ma impac, apoi au incercat cu intimidari. Eu sper ca procurorii sa faca dreptate ca alti oameni sa nu mai fie nenorociti”, a precizat barbatul agresat.

Bataia-noua regula a politistului din Vale?

 Incidentul nu este singular, politistii din Uricani fiind acuzati in frunte cu superiorul lor, de mai multe ori, ca au agresat diferite persoane pe care le cercetau. De altfel, in ultimele luni la politiile din Valea Jiului au avut loc mai multe incidente care au socat opinia publica. La Lupeni un tanar suspect de o infractiune s-a spanzurat in sediul de politie fiind lasat nesupravegheat. La putin timp, seful institutiei a fost acuzat de un subordonat ca l-a batut si talharit tot in politie, iar recent, la Petrosani, de acest data politistii locali (nesubordonati IPJ-ului) au fost aratati cu degetul dupa ce au vrut sa incatuseze un varstnic de 73 de ani.

Maximilian Ganju