Serviciul  de Medicina Legala din judetul Hunedoara a avut de lucru, nu gluma anul trecut! Peste 200 de morti violente,  accidentele auto la concurenta cu cele casnice si agricole, vreo 1260 de expertizari la violente si alte vreo 1600 la cele toxicologile, cate o autopsie pe zi, uneori chiar doua, etc., etc. Serviciul  de Medicina Legala din judetul Hunedoara este unul dintre cele mai moderne din tara si unic in Europa, prin sistemul informatic de asistare video-digitala a necropsiilor,  cu personal inalt specializat, apreciat chiar si peste Ocean.

Seful Serviciului de Medicina Legala, Dan Marculescu, a fost nominalizat pe lista personalitatilor, a celor mai influenti oameni din lume, care au contribuit semnificativ la imbunatatirea societatii, conform publicatiei americane Marquis Who is Who. Serviciul de Medicina Legala si-a facut bilantul muncii pe anul care s-a incheiat. Respectiva statistica pe anul 2011, arata o situatie extrem de ingrijoratoare avand in vedere numarul mare al mortilor violente – 228, in categoria acestora fiind incluse si sinuciderile. ªi nu sunt putine aceste sinucideri, ci vreo 60. Dintre sinucigasi, 50 au ales sa-si curme viata prin spanzurare, vreo 6 prin precipitare, alti 3 prin intoxicatii si unul prin plaga autoprodusa cu un corp taietor/intepator. Din capitolul morti violente nu pot lipsi accidentele auto, care concureaza cu accidentele casnice si agricole, scorul fiind de 52 la 51. Au mai existat 5 accidente de tren si 12 de munca, in care au decedat tot atatea persoane.

Tot la acest acest capitol, cap de lista stau 6 omucideri. Examinarile pe persoane pentru acordarea de certificate si prima expertiza au fost extrem de multe. Doar la agresiuni  s-au efectuat 1264 de expertizari si examinari, plus accidente rutiere cu diverse perioade de spitalizare – peste 200, violuri vreo 36. Expertizele cerute de cei aflati in detentie pentru intreruperea pedepsei sunt “fara numar”! Doar expertizele toxicologice la cei in viata, dar si la cei decendati arata volumul urias de munca al personalului de la Medicina Legala – 1602. Din documente reiese ca inconstienta unor oameni este nebanuita. 448 de persoane, care au scapat cu viata din accidente rutiere, au avut o alcoolemie intre 0,80 si 2 g la mie, 137 de persoane, intre 2 si 3 g la mie. Cei care si-au pierdut viata din cauza bauturii nu au fost putini, respectiv 37 au avut intre 0,80 si 2 g alcoolemie, 36 – intre 2 si 3 g la mie, iar 22 au depasit 3 g la mie. Rau este ca 192 de persoane au murit fara sa fi pus bautura in gura, iar 44 au gustat, respectiv aveau o alcoolemie de 0,80 g la mie. La cei care au parasit aceasta lume fara violenta, predomina cauzele cardiace si vasculare. Medicina Legala a autopsiat si constatat 74 de persoane care au murit din aceste cauze. Apoi au fost 40 de persoane care au decedat din diverse afectiuni respiratorii, 33 dintre acesti pierzandu-si in urma pneumoniilor si bronhopneumoniilor. Mai exista si alte boli care macina oamenii in plin secol XXI. Totalul autopsiilor efectuate in moderna morga a Serviciului de Medicina Legala, dar si in teren,  s-au efectuat in anul trecut, 376 de autopsii. Asta inseamna cate una in fiecare zi a anului si cateodata chiar doua. La asemenea volum de munca nu ne miram de experienta si calificarea medicilor legisti!

Ileana Firtulescu