Cel putin 3 oameni fãrã adãpost au ajuns la sectia de primire a urgentelor din Spitalul de la Petrosani, adusi de ambulante, dupã ce au fost gãsiti pe strãzi.  De obicei îsi petrec aici noaptea, iar medicii spun cã sunt bolnavi si degerati, acesta fiind si motivul pentru care ajung la urgentã. Dacã se fac bine, sunt transportati la adãpostul de noapte, însã, nu toti se duc acolo direct. Iar acum, cã frigul a devenit pãtrunzãtor, medicii se asteaptã la si mai multi pacienti de acest fel.
„În serviciul de urgentã am avut si pacienti de genul acesta. O parte dintre ei sunt si bolnavi. Pe aceia dintre ei care le gãsim si alte afectiuni, în urma investigatiilor fãcute,  îi si internãm pe sectii. Ceilalti au fost trimisi înapoi la adãpost. Vin cu afectiuni digestive si pulmonare. Au TBC sau bronsite cronice”, a explicat Dr. Liliana Dumitru, medic de la Unitatea de primire a Urgentelor din cadrul Spitalului de Urgentã din Petrosani. „Ei vin la noi pentru asistentã medicalã. Acolo unde problemele sunt foarte serioase si nu existã posibilitatea adãpostului de la primãrie, îi mai si tinem. Nu prea avem spatiu sã îi tinem, însã, deocamdatã nu sunt multi si cea mai frecventã problemã a lor  este cã vin cu degerãturi”, a adãugat si dr. Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani.
În cursul zilei de luni, temperatura resimtitã a fost si de minus 16 C, iar noaptea de luni spre marti sunt anuntate si minus 17 C. Temperaturile sunt resimtite însã, mai ales de oamenii care sunt bãtrâni, de copii si cardiaci, iar medicii spun cã acestia sunt primii care ar trebui sã aibã grijã când ies din casã.
„Recomandãrile noastre, a medicilor de la urgentã, sunt ca persoanele care se stiu cu probleme sã iasã din casã doar dacã sunt nevoite. Dacã nu, sã evite expunerea la ger. Atentie dacã vã stiti cu afectiuni cardiace! Cei cu afectiuni pulmonare la fel! Asta pentru cã gerul agraveazã boala si apoi ajung  la noi în stare foarte gravã. Si, dacã chiar trebuie sã se deplaseze, sã o facã ziua, la prânz, când temperaturile sunt mai ridicate putin”, a conchis medicul Liliana Dumitru.
Diana Mitrache