Ne calificãm prea mult în meserii ce nu au viitor, dar esentialul este lãsat în urmã.  O spun chiar cei care organizeazã si gestioneazã piata muncii în judetul Hunedoara si care acum constatã lipsa ucenicilor, acei oameni care se calificã direct de pe bãncile scolilor, la firma ce urmeazã apoi sã îi angajeze, iar una dintre meseriile care a dispãrut aproape complet este cea de sudor. Sunt cei mai cãutati acum pe piata muncii si nimeni nu se gândeste sã se califice în aceastã meserie. Deocamdatã nu se fac cursuri, pentru cã nu sunt doritori, iar firmele îi cautã sã îi angajeze. „La momentul acesta, în judetul nostru se cere foarte mult meseria de sudor. A fost o meserie ce au mostenit-o si acum nu mai existã. Este o meserie grea, dar sunt extrem de multe firme care cautã acesti meseriasi si vorbim de o meserie lucrativã, nu cum ar fi, de exemplu, conducãtor auto de masini de mare tonaj, care, la fel, este foarte la modã acum. (…) Meseriile solicitate se schimbã de la zi la zi. Avem cursuri de calificare de scurtã duratã. La nivelul judetului avem chiar un target de 940 de persoane, pentru acest an. Anul trecut am format cam 900 de persoane, la cererea directã a angajatorilor. Îmi pare rãu cã nu putem acoperi toatã paleta de solicitãri, dar facem tot posibilul”,  a spus Nicolae Fara, director al AJOFM Hunedoara.
Agentia Judeteanã de Ocupare si Formare Profesionalã din Hunedoara începe, de luna viitoare, noi cursuri de calificare. Sunt primele la care au acces somerii, în anul 2018 si au fost selectate, în functie de ceea ce au cerut oamenii ce cautã acum un job.  „Noi am demarat cursurile în 2018, în functie de cererile pe care le-au depus somerii anul trecut. Cele mai multe cereri pentru cursuri le-am avut în meseria de bucãtar si de inspector resurse umane si acestea sunt primele cursuri pe care noi le demarãm. Continuãm totusi, preluarea cererilor si consilierea somerilor, ca sã putem demara si cursuri mai utile pentru piata fortei de muncã si sã tinem cont si de solicitãrile angajatorilor”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
La Orãstie se fac cursuri pentru somerii care vor fi calificati în meseria de confectioner în tâmplãria de aluminiu si mase plastice, la Hateg de fierar betonist, în Hunedoara, de sudori, ori lucrãtori în comert, iar la Deva de zidari, pietruitori, sau tencuitori.
Diana Mitrache