Comisia Europeanã dã undã verde exploatãrii huilei la Mina Lupeni. Timp de un an de zile s-au purtat negocieri pentru prelungirea activitãtii minei Lupeni.
Potrivit deciziei initiale a Comisiei Europene, agreatã de mandatul Guvernului Ciolos, activitatea de extractie a minei Lupeni trebuia opritã la data de 30 septembrie 2017. În cursul serii de vineri, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au primit un rãspuns pozitiv din partea Comisiei Europene.
“A fost o muncã de peste un an de zile, cu drumuri sãptãmânale la Bucuresti, cu discutii la Consiliul Concurentei, la Parlament, la minister, cu discutii cu premierul, cu ministri si toate s-au întâmplat normal, pentru cã eu avut credintã cã se poate întâmpla lucrul acesta. A fost o muncã de un an de zile, alãturi de colegii mei. Ne-au sprijinit domnul Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian, care e singurul presedinte de confederatie care încearcã sã salveze mineritul, domnul ministru Petcu, domnul secretar de stat Visan, domnul Stamin Purcaru. Dânsii au fost cu noi la Comisia de Industrie, la Consiliul Concurentei. Cea mai grea întâlnire a fost prima de la Consiliul Concurentei care a durat peste 6 ore, dupã care au mai fost trei întâlniri la Consiliul Concurentei acolo unde am avut si sprijinul lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele executiv al Sindicatului Muntele.
Potrivit sindicalistilor, odatã adoptatã decizia de cãtre Comisia Europeanã, activitatea de extractie a huilei la mina Lupeni se desfãsoarã în conditii legale, cel putin pânã la finele acestui an. Sindicalistii sustin cã în prezent existã o comisie care lucreazã pe marginea declaratiilor fostului premier Mihai Tudose, care a precizat cã în Valea Jiului nicio altã unitate minierã nu va mai fi închisã.
“Acum nu mai existã acel grad de instabilitate, pentru cã stim cã activitatea la mina Lupeni trebuia opritã în 30 septembrie 2017. Acum stim cã functionãm cu productie pânã în 2018 si în plus s-au decalat toate celelalte termene, pentru cã pe baza vechiului program în anul 2019 mina Lupeni trebuia sã nu mai existe”,  a mai spus Darius Câmpean.
Odatã adoptatã decizia, CEH poate accesa si subventia. Comisia Europeanã a aprobat prelungirea activitãtii pentru mina Lupeni, potrivit surselor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Deocamdatã nu a fost publicatã decizia, însã potrivit informatiilor, decizia vizeazã prelungirea activitãtii de extractie a cãrbunelui pânã la data de 31 decembrie 2018.  Decizia initialã a Comisiei Europene prevedea oprirea activitãtii de extractie a cãrbunelui de la EM Lupeni la data de 30 septembrie 2017.
Monika BACIU