Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) solicitã o întâlnire directã cu ministrul Energiei, Anton Anton, afirmând cã existã solutii pentru redresarea economicã a companiei în baza unor directive europene.
Presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc, a declarat joi cã împreunã cu administratia CEH au fost întocmite mai multe propuneri legislative astfel încât sã poatã fi accesate scheme de sprijin pentru producãtorii de energie electricã pe bazã de combustibili fosili.
Totodatã, liderul sindical a afirmat cã propunerile vizeazã modificãri în legislatia de mediu astfel încât termocentrala Mintia sã nu poatã fi opritã de Garda de Mediu pânã în anul 2020.
„Am avut în 20 decembrie o sedintã în care s-au avizat (de cãtre Consiliul de Administratie al CEH, n.r.) mai multe propuneri de modificãri legislative, atât la legea energiei – care ne vor permite sã accesãm scheme de sprijin pentru a putea acoperi diferenta dintre pretul de piata liberã si pretul de cost al unui MWh, dar si modificãri în legislatia de mediu, pentru a putea obtine o derogare pânã în 2020, cât suntem prinsi în planul national de tranzitie pentru instalatii si sã nu riscãm sã fim închisi de Garda de Mediu. Au fost comisii, am stabilit propunerile, au fost avizate de Consiliul de Administratie si trebuiau înaintate Ministerului Energiei”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Potrivit acestuia, directivele europene permit acordarea unor scheme de sprijin producãtorului de energie pe bazã de combustibil fosil care asigurã siguranta Sistemului Energetic National.
„Producãtorii de energie verde sunt obligati ca atunci când intrã în sistem cu o cantitate de energie sã aibã în spate un contract-asociat ca atunci când nu mai bate vântul, de exemplu, sã poatã suplini cantitatea de energie. Se poate cu un producãtor pe hidro, care ar trebui, la rândul sãu, sã aibã un contract cu o termocentralã”, a explicat Cristian Istoc.
În opinia liderului sindical, aceastã schemã de sprijin ar rezolva derapajele de pe piata de energie, iar la consumatorul final ar putea ajunge o energie mai ieftinã. Termocentrala Mintia a fost amendatã în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislatiei de mediu, în paralel fiind dispusã oprirea activitãtii la acest agent economic. Sanctiunile au fost contestate în instantã de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara.
Foto glasulhunedoarei.ro